Πριγκόζιν: Πρώτη εμφάνιση (;) μετά την ανταρσία – Καλωσορίζει τους μαχητές στην Λευκορωσία

Πριγκόζιν: Πρώτη εμφάνιση (;) μετά την ανταρσία – Καλωσορίζει τους μαχητές στην Λευκορωσία

Tην αυθεντικότητα του βίντεο δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ούτε το CNN αλλά ούτε και το Reuters προς το παρόν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αρχηγό των μισθοφόρων της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν για πρώτη φορά μετά την ανταρσία της οργάνωσης στα τέλη Ιουνίου, είδε το φως της δημοσιότητας. 

Στο βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίου το πρακτορείο Reuters αλλά το CNN δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν, ένας άνδρας, η φωνή του οποίου μοιάζει με αυτή του Πριγκόζιν, ακούγεται να καλωσορίζει τους άνδρες, λέγοντας τους ότι η εκπαίδευση τους θα κάνει τον στρατό της Λευκορωσίας τον δεύτερο καλύτερο στρατό στον κόσμο.

Το βίντεο τραβήχτηκε αφού είχε πέσει η νύχτα και το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι το προφίλ του άνδρα.

Ο ίδιος ακούγεται να λέει ότι οι άνδρες του θα παραμείνουν στη Λευκορωσία για κάποιο χρονικό διάστημα και χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία «ντροπή», στην οποία η Wagner δεν πρέπει να συμμετέχει.

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία, κατά την οποία οδήγησε τους άνδρες του στη Ρωσία.

Μετά από φερομένη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, υπό τον όρο να μεταφερθεί ο ίδιος και οι άνδρες του στην Λευκορωσία. 

Ο άλλοτε γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν πλησιάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (124 μιλίων) τη Μόσχα, όταν τους διέταξε να σταματήσουν την προέλαση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Λουκασένκο.

Η αποτυχημένη εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία και εξέθεσε την αδυναμία του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT