Ιράκ: «Κόκκινο πανί» για τη Βαγδάτη καθετί σουηδικό

Ιράκ: «Κόκκινο πανί» για τη Βαγδάτη καθετί σουηδικό

Το Ιράκ απέλασε την πρεσβευτή της Σουηδίας, ανακάλεσε τον Ιρακινό επιτετραμμένο από τη Σουηδία και ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρείας Ericsson.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράκ απέλασε σήμερα την πρεσβευτή της Σουηδίας στη Βαγδάτη, Τζέσικα Σβάρντστρομ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο του κορανίου που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει από διαδηλωτές στη Στοκχόλμη αλλά τελικώς δεν έγινε, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα Ιρακινοί εξτρεμιστές, οπαδοί του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, είχαν βάλει φωτιά στις εγκαταστάσεις της σουηδικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα.   

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, η Βαγδάτη ανακαλεί παράλληλα και τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία, ενώ οι Αρχές του Ιράκ φέρονται να έχουν αναστείλει και την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson στο ιρακινό έδαφος.

Διαδηλωτές στη Σουηδία αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια από τη σουηδική αστυνομία για να κάψουν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία σήμερα. Οι διαδηλωτές κλότσησαν και κατέστρεψαν εν μέρει ένα βιβλίο που όπως είπαν ήταν αντίτυπο του κορανίου, αλλά έφυγαν από την περιοχή χωρίς να του βάλουν φωτιά.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στο Ιράκ είναι ασφαλές, καταγγέλλοντας ωστόσο ότι οι ιρακινές Αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν την πρεσβεία πράγμα που θα έπρεπε όμως να είχαν κάνει όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

Η πρεσβεία της Φινλανδίας στη Βαγδάτη βρίσκεται δίπλα στη σουηδική πρεσβεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE, και οι δύο πρεσβείες είχαν εκκενωθεί προληπτικά ήδη από την Τετάρτη.

Το προσωπικό της σουηδικής πρεσβείας είναι ασφαλές, ανέφερε το γραφείο Τύπου του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζοντας την επίθεση και υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι ιρακινές αρχές να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την επίθεση κατά της σουηδικής πρεσβείας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν προστάτευσαν την εν λόγω διπλωματική αποστολή. 

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι: «Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις αρμόδιες Αρχές ασφαλείας να διεξαγάγουν επείγουσα έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθούν οι συνθήκες του συμβάντος και να εντοπιστούν οι δράστες αυτής της πράξης και να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το νόμο». 

Εν συνεχεία ωστόσο, θα ακολουθούσε και άλλη ανακοίνωση από την ιρακινή πλευρά η οποία προειδοποιεί ότι η Βαγδάτη θα διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς της με τη Σουηδία εάν σημειωθεί κάποιο νέο κάψιμο του κορανίου εντός των σουηδικών συνόρων.

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT