Ρώσοι λιποτάκτες θα δικαιούνται άσυλο στη Γαλλία

Ρώσοι λιποτάκτες θα δικαιούνται άσυλο στη Γαλλία

Η Γαλλία θα μπορεί να χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα στους Ρώσους στρατιώτες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία θα μπορεί να χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα στους Ρώσους στρατιώτες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δόγμα που υιοθέτησε σήμερα το Εθνικό Δικαστήριο Ασύλου (CNDA), το εξειδικευμένο γαλλικό διοικητικό όργανο που εξετάζει αυτά τα αιτήματα.

Ταυτόχρονα ωστόσο, το CDNA απέρριψε το αίτημα ενός Ρώσου που δήλωνε λιποτάκτης, θεωρώντας ότι οι δηλώσεις και τα στοιχεία που εκείνος παρουσίασε δεν αποδεικνύουν ότι είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι που φεύγουν για να μην επιστρατευθούν και οι επιστρατευμένοι λιποτάκτες μπορούν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα […] δεδομένου ότι ένας Ρώσος πολίτης που επιστρατεύεται σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να διαπράξει εγκλήματα πολέμου», αναφέρει στο σκεπτικό του το γαλλικό δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες. Βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή οδηγία της 13ης Δεκεμβρίου 2011 και μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 26ης Φεβρουαρίου 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT