Λευκός Οίκος: Η Κίνα δέχθηκε τον Κίσινγκερ αλλά αρνήθηκε να μιλήσει με τον Λόιντ Οστιν

Λευκός Οίκος: Η Κίνα δέχθηκε τον Κίσινγκερ αλλά αρνήθηκε να μιλήσει με τον Λόιντ Οστιν

Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος Υπουργός Αμυνας απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του για κατ’ ιδίαν συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι ανυπομονεί να ακούσει από τον Χένρι Κίσινγκερ για το ταξίδι του στην Κίνα, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ατυχές το γεγονός ότι ένας ιδιώτης μπόρεσε να συναντήσει τον υπουργό» Αμυνας Λι Σανγκφού, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δεν έτυχε τέτοιας υποδοχής.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Λι Σανγκφού απέρριψε το αίτημα Οστιν για κατ’ ιδίαν συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη.

Η συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Κίσινγκερ έγινε σε θερμό κλίμα καθώς ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε τον άλλοτε κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ «παλιό φίλο».

«Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, και για άλλη μια φορά, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον εκατονταετή πρώην Αμερικανό διπλωμάτη.

Σημειώνοντας πως ο Κίσινγκερ γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά γενέθλιά του και πως έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ο Σι είπε πως η επίσκεψή του αυτή τη φορά έχει «ξεχωριστή σημασία».

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς του φίλους, και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα συνδέονται πάντα με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στον Κίσινγκερ στο Ντιαογιουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, όπου γίνονται συνήθως δεκτοί οι ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Κίσινγκερ, που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα την οποία επισκέπτεται τακτικά αφότου αποχώρησε από τη δημόσια υπηρεσία, δήλωσε πως είναι ευγνώμων που το Πεκίνο έκανε διευθετήσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με τους Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη επίσκεψή του.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας, και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν αμοιβαία και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το κλειδί είναι να ακολουθήσουν τις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ωφέλιμης για όλους συνεργασίας».

Ο Κίσινγκερ έπαιξε διπλωματικό ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο τη δεκαετία του 1970 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT