Εγκαταλείπει την Κομισιόν ο Τίμερμανς

Εγκαταλείπει την Κομισιόν ο Τίμερμανς

Για να ηγηθεί Σοσιαλιστών - Πρασίνων στις πρόωρες εκλογές της Ολλανδίας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Αναστάτωση προκάλεσε στις Βρυξέλλες η αιφνιδιαστική απόφαση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς να ανακοινώσει χθες την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Πρασίνων στις πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία, τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει άμεσα επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πρόωρες εκλογές ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του, λόγω λανθασμένων χειρισμών και διαπραγματεύσεων για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν σε επικοινωνία με τον Τίμερμανς, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του αντιπροέδρου. Ανέφερε εξάλλου ότι –όπως συνηθίζεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις– οι υποψήφιοι σε εθνικές εκλογές θα πρέπει να παραιτούνται άμεσα. Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ακόμα και οι στενοί συνεργάτες του φαίνεται να μη γνώριζαν την απόφασή του, καθώς δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκαν και εκείνοι από τις ειδήσεις.

Ανησυχία για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας στις επόμενες ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο τώρα που αποχωρεί ο «αρχιτέκτονας» και πιο ισχυρός υποστηρικτής της.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για εμάς στην Ολλανδία να εξελιχθούμε ξανά μαζί, αντί να εξελισσόμαστε χώρια. Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Eχουμε γιγαντιαίες προκλήσεις μπροστά μας, όπως την κλιματική κρίση», δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός Φρανς Τίμερμανς σε βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές. Οι Εργατικοί συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο για πρωθυπουργό με τους Πράσινους και η επιλογή του Φρανς Τίμερμανς φαντάζει ιδανική. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτός από έμπειρος πολιτικός –καθώς έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών– έχει στο χαρτοφυλάκιό του από το 2019 ίσως την πιο φιλόδοξη συμφωνία της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής, την Πράσινη Συμφωνία. Ομως ακριβώς επειδή θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» και πιο ισχυρός υποστηρικτής της, η είδηση της αποχώρησής του προκάλεσε ερωτήματα και μάλλον αρκετή απογοήτευση σε πολλές πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα επειδή συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ολοκλήρωση της εν λόγω συμφωνίας έως τις επόμενες ευρωεκλογές.

Τόσο τα επιμέρους νομοθετήματα της Πράσινης Συμφωνίας –όπως ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης– όσο και ο ίδιος ο Τίμερμανς βρέθηκαν πρόσφατα στο «στόχαστρο» των Ευρωπαίων συντηρητικών, που εκτιμούσαν ότι οι φιλοδοξίες του ήταν κάπως «υπερβολικές». Ηταν η επιμονή του Τίμερμανς έως το τέλος που «έσωσε» το συγκεκριμένο νομοθέτημα πριν από λίγες ημέρες στην ολομέλεια στο Στρασβούργο. Με την αποχώρησή του αρκετοί πλέον ανησυχούν ότι ο διάδοχός του ενδεχομένως να μην έχει το ίδιο πολιτικό βάρος και κυρίως την εμπειρία να «διασώσει» τα εναπομείναντα νομοθετήματα της Πράσινης Συμφωνίας έως τον Μάρτιο, όταν δηλαδή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες.

Η «πράσινη ατζέντα» όμως θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του ιδίου και του συνασπισμού Σοσιαλιστών και Πρασίνων στις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία, καθώς απέναντί τους θα έχουν ένα καθόλου αμελητέο πια πολιτικά, κίνημα αγροτών που στηρίζεται ούτως ή άλλως από συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Το Κίνημα Αγροτών Πολιτών (BoerBurgerBeweging) της Καρολίν φαν ντερ Πλας που ιδρύθηκε μόλις το 2019, κέρδισε μάλιστα την περασμένη άνοιξη στις περιφερειακές εκλογές λόγω των ισχυρών αντιδράσεων καθώς και των διαδηλώσεων, που είχε διοργανώσει εναντίον της ευρωπαϊκής «πράσινης μετάβασης». Επομένως, για τον Τίμερμανς η πρόκληση είναι «διπλή» όχι μόνο να κερδίσει το εν λόγω κίνημα αλλά και να πείσει τους Ολλανδούς ότι κατανοεί τα προβλήματά τους, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζει στις Βρυξέλλες από το 2014. Η αποχώρηση Τίμερμανς από την Κομισιόν αποτελεί όμως «πρόκληση» και για την ίδια την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ίσως χάσει σύντομα δύο από τους τρεις συνολικά εκτελεστικούς της αντιπροέδρους μετά και την πρόθεση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Βεστάγκερ και η ΕΤΕπ

Από το Παρίσι θα κριθεί εν πολλοίς η «τύχη» της υποψηφιότητας της αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς ολοκληρώνεται σύντομα η θητεία του Βέρνερ Χόγιερ. Η Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη δεν καλοβλέπουν την υποψηφιότητά της παρά το γεγονός ότι είναι φιλελεύθερη και ταιριάζει στο «προφίλ» που θα ήθελε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η χώρα της, η Δανία, δεν ανήκει στην Ευρωζώνη. Και παρότι αυτό δεν αποτελεί απαράβατο όρο για την προεδρία της ΕΤΕπ, η πρόσφατη επιλογή της Βεστάγκερ να διορίσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην Κομισιόν εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν και έτσι απομακρύνεται προσώρας η πιθανότητα ενός εύκολου «ναι», τουλάχιστον από εκείνον. Το άδοξο «τέλος» της υπόθεσης Σκοτ Μόρτον, μόλις χθες, επιτρέπει ενδεχομένως περιθώρια ελιγμών από πλευράς Βεστάγκερ να «κερδίσει» την απαραίτητα ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών στα μέσα Σεπτεμβρίου να γίνει η διάδοχος του Χόγιερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT