Εκλογές στην Ισπανία: Ρεκόρ επιστολικών ψήφων και κούρσα παραπληροφόρησης

Εκλογές στην Ισπανία: Ρεκόρ επιστολικών ψήφων και κούρσα παραπληροφόρησης

Με λιγότερες από δύο ημέρες να έχουν απομείνει μέχρι τις πολυαναμενόμενες εθνικές εκλογές της Ισπανίας, μια συζήτηση της τελευταίας στιγμής έρχεται να αναστατώσει το εκλογικό σώμα της χώρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λιγότερες από δύο ημέρες να έχουν απομείνει μέχρι τις πολυαναμενόμενες εθνικές εκλογές της Ισπανίας, μια συζήτηση της τελευταίας στιγμής έρχεται να αναστατώσει το εκλογικό σώμα της χώρας. Με τις εκλογές προγραμματισμένες στο μέσον του θέρους, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ήθελαν να χάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους αλλά ούτε και να αθετήσουν το πολιτικό καθήκον τους. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μετράει ιστορικό ρεκόρ αιτήσεων για επιστολικές ψήφους.

Συγκεκριμένα, 2,6 εκατομμύρια Ισπανοί και Ισπανίδες έχουν αιτηθεί να ψηφίσουν από κάποιο ταχυδρομείο του κόσμου ή της χώρας τους. Πρόκειται για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο που πλησιάζει το 7% του εγγεγραμμένου στους εκλογικούς καταλόγους πληθυσμού της χώρας. Αυτό το αναπάντεχο νούμερο κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην πίεση που θα ασκήσει η αποστολή τόσων εκατομμυρίων φακέλων. Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, η αντιπολίτευση έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Correos, των Ισπανών ταχυδρόμων, να διασφαλίσουν ότι όλες οι ψήφοι θα καταμετρηθούν εγκαίρως. «Ζητώ από τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους της χώρας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Προστατεύουν κάτι ιερό για τον ισπανικό λαό: την ψήφο του», δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ηγέτης του ακροδεξιού Vox, που αν και τρίτο στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό να παίξει καθοριστικό ρόλο μετεκλογικά, είπε πως είναι «πάρα πολύ ανήσυχος» ότι οι Correos «δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους», προσθέτοντας ότι η ημερομηνία των εκλογών επιλέχθηκε «πολύ κακώς» στο μέσον των διακοπών τόσων πολιτών.

2,6 εκατ. Ισπανοί και Ισπανίδες που βρίσκονται σε διακοπές έχουν αιτηθεί να ψηφίσουν από κάποιο ταχυδρομείο της χώρας τους ή οπουδήποτε στον κόσμο.

«Εκλογική νοθεία»

Οπως σε κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση, έτσι κι εδώ δεν λείπουν οι φωνές που προσπαθούν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας. Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν, ιδιωτικά και δημόσια, πως αυτή η μέθοδος ενθαρρύνθηκε ώστε να διευκολυνθεί η «εκλογική νοθεία».

«Ποτέ δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές στο μέσον του καλοκαιριού», δηλώνει στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο The Local η Γκισέλ Γκαρσία Χιπόλα, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα. «Είναι εύκολο να διασπείρεις την παραπληροφόρηση διότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν πραγματική αντίληψη του πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα», προσθέτει. Στα μέσα Ιουλίου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχολίασε αυτούς τους υπαινιγμούς κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί μια στρατηγική «που αποσκοπεί στη δημιουργία δυσπιστίας, ώστε οι άνθρωποι να μην ψηφίσουν ή να είναι καχύποπτοι απέναντι στην εκλογική διαδικασία».

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Σάντσεθ θα χάσει τις εκλογές, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίρροπο εάν το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Οι διεθνείς παρατηρητές έχουν εμπιστοσύνη στο εκλογικό και το επιστολικό σύστημα της Ισπανίας, που θεωρείται «ένα από τα πιο σταθερά και αξιόπιστα στον πλανήτη», σύμφωνα με την Τζαν Μποτέλα του Πανεπιστη-μίου της Βαρκελώνης.

«Ομως όταν τα πολιτικά κόμματα επιλέγουν να σπείρουν την αμφιβολία, ακολουθούν μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική», προειδοποιεί με δηλώσεις της στο γαλλικό AFP. «Εάν σπείρεις την αμφιβολία για ένα δημόσιο σώμα, αυτή μετά δεν φεύγει εύκολα», σχολιάζει. «Είναι μια τυπικά λαϊκίστικη στρατηγική που βλέπουμε σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ισπανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT