Αρχηγός CIA: Ο Πούτιν ίσως προετοιμάζεται να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν

Αρχηγός CIA: Ο Πούτιν ίσως προετοιμάζεται να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν

«Ο Πούτιν γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», δήλωσε ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Πούτιν γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», δήλωσε ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, κληθείς να αναλύσει το πώς βλέπει το μέλλον του Γεβγκένι Πριγκόζιν, πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου.

Ο Γ. Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, ηγήθηκε ανταρσίας στη Ρωσία πριν από ένα μήνα.

Η ανταρσία αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στο σύστημα εξουσίας που έχει οικοδομήσει ο Πούτιν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA.

Όπως δήλωσε στο Aspen Security Forum, ο ηγέτης της Ρωσίας ενδέχεται να επιδιώξει να επιβάλει αντίποινα εναντίον του Πριγκόζιν.

Περίπλοκος «χορός»

Αρχηγός CIA: Ο Πούτιν ίσως προετοιμάζεται να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν-1

«Παρακολουθούμε έναν πολύ περίπλοκο χορό», δήλωσε την Πέμπτη ο Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Πριγκόζιν έχει μετακινηθεί, πρόσφατα βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, καθώς και στη Ρωσία, ανέφερε όταν ρωτήθηκε σχετικά με πρόσφατο βίντεο που δείχνει το αφεντικό της Wagner στη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν είναι πιθανό να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς επεξεργάζεται τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του αρχηγού της ομάδας Wagner, πρόσθεσε ο Μπερνς.

Η μισθοφορική ομάδα εξακολουθεί να έχει σημασία για τη ρωσική ηγεσία στην Αφρική, κυρίως στη Λιβύη, καθώς και στη Συρία. Είναι πιθανό ο Πούτιν να προσπαθήσει να διαχωρίσει την ομάδα από τον αρχηγό της.

«Απόστολος» της εκδίκησης

Αρχηγός CIA: Ο Πούτιν ίσως προετοιμάζεται να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν-2

Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι ο Πούτιν ενδέχεται να περιμένει για να πάρει εκδίκηση.

«Ο Πούτιν γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», δήλωσε ο Μπερνς.

«Με βάση την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος ‘απόστολος’ της εκδίκησης, οπότε θα με εξέπληττε αν ο Πριγκόζιν γλίτωνε την τιμωρία».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον κίνδυνο το αφεντικό της Wagner να δηλητηριαστεί.

«Αν ήμουν στη θέση του, θα πρόσεχα τι έτρωγα. Θα παρακολουθούσα το μενού μου», αστειεύτηκε.

Ο διευθυντής της CIA επανέλαβε τη φράση λέγοντας: «Αν ήμουν στη θέση του Πριγκόζιν, δεν θα απέλυα τον γευσιγνώστη μου».

Η CIA ήξερε

Η υπηρεσία πληροφοριών είχε πράγματι γνώση της ανταρσίας, δήλωσε ο Μπερνς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές.

Ο ανώτερος στρατηγός του ρωσικού στρατού, Σεργκέι Σουρόβικιν, ο οποίος φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία της Wagner, δεν έχει επίσης επί του παρόντος «ελευθερία κινήσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της CIA.

Η ανταρσία αποτέλεσε την πιο άμεση επίθεση που έχει δεχτεί ο Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του, ενώ μέσω αυτής, ο Πριγκόζιν αμφισβήτησε ευθέως το «αφήγημα» του Κρεμλίνου ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως έχει στηριχθεί σε ψέματα, δήλωσε ο Μπερνς.

«Ο σεφ του Πούτιν»

Αρχηγός CIA: Ο Πούτιν ίσως προετοιμάζεται να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν-3

Πρόσθεσε ότι το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι ο ηγέτης της Ρωσίας υποχρεώθηκε να προβεί σε συμφωνία με έναν άνθρωπο ο οποίος κάποτε του πρόσφερε την τροφή του.

Ο Πριγκόζιν συχνά αποκαλείται «σεφ του Πούτιν», καθώς έγινε για πρώτη φορά γνωστός παρέχοντας υπηρεσίες τροφοδοσίας στον Πούτιν και στον ρωσικό στρατό πριν ιδρύσει την ομάδα Wagner.

Ο Πούτιν αυτοπροβάλλεται ως ο εγγυητής της τάξης στη Ρωσία και έτσι οι 36 ώρες της ανταρσίας θα έχουν αφήσει πολλούς στη χώρα με το ερώτημα «μήπως ο αυτοκράτορας έμεινε χωρίς ρούχα ή γιατί του παίρνει τόσο καιρό να ντυθεί», δήλωσε ο Μπερνς.

Η ανταρσία φέρνει στο προσκήνιο βαθύτερα ερωτήματα στους κόλπους της ρωσικής ελίτ σχετικά με την κρίση του Πούτιν, τα οποία γέννησε η απόφασή του να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Αρχηγός CIA: Ο Πούτιν ίσως προετοιμάζεται να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν-4

Αν η Ουκρανία σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο της μάχης, τότε περισσότεροι Ρώσοι θα υιοθετήσουν την άποψη του Πριγκόζιν για τον πόλεμο, ανέφερε ο Μπερνς.

Ο επικεφαλής της CIA σημείωσε ακόμη ότι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι η αντεπίθεση αποδεικνύεται «σκληρή δουλειά». «Η επίθεση είναι πιο δύσκολη από την άμυνα και οι Ρώσοι είχαν μήνες για να προετοιμαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστεί χρόνος και δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει πρόοδος. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος», σχολίασε ο Μπερνς.

Είπε επίσης πως υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία θα μπορούσε να ενορχηστρώσει επιχείρηση με πλοία με ψεύτικη σημαία στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια να κατηγορήσει τους Ουκρανούς.

Με πληροφορίες από BBC, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT