Ξεκινά η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση Αυστραλίας – ΗΠΑ

Ξεκινά η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση Αυστραλίας – ΗΠΑ

Η άσκηση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Κίνα διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Παρασκευή στρατιωτική άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων με τη συμμετοχή πάνω από 30.000 στρατιωτών από 11 διαφορετικές χώρες, σε μία επίδειξη δύναμης και ενότητας.

Η άσκηση Talisman Sabre έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Κίνα διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2005. Φέτος, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Μας συνδέουν οι κοινές αξίες»

«Το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να λάβει η Κίνα από την άσκηση και από οτιδήποτε κάνουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας από κοινού, είναι ότι μας συνδέουν βασικές αξίες, κοινές στις χώρες μας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης σε πολεμικό πλοίο στο Σίδνεϊ.

Οι ασκήσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία, θα περιλαμβάνουν εικονικές χερσαίες και αεροπορικές μάχες, καθώς και αμφίβιες αποβάσεις.

Οι ασκήσεις καταδεικνύουν τη «δέσμευση της Αυστραλίας να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους μας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής μας», δήλωσε στην ίδια τελετή ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Φέτος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η Γερμανία, με 210 αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες, ενισχύοντας την παρουσία της στον Ινδο-Ειρηνικό.

Επιτελεία από την Ινδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη θα συμμετάσχουν επίσης με ρόλο παρατηρητών.

Εμβάθυνση συνεργασίας

Η Αυστραλία εμβαθύνει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και περιφερειακούς εταίρους όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, την ίδια στιγμή που η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών προσπαθεί να αποκαταστήσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα που είχαν επιβαρυνθεί από διαμάχες για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ασφάλεια.

Κινεζικό πλοίο βρίσκεται επί του παρόντος στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας και αναμένεται να παρακολουθήσει τις ασκήσεις, σύμφωνα με Αυστραλό αξιωματούχο.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT