ΗΠΑ: O Mπάιντεν προτείνει τη ναύαρχο Λάιζα Φρανκέτι για την αρχηγία του Πολεμικού Ναυτικού

ΗΠΑ: O Mπάιντεν προτείνει τη ναύαρχο Λάιζα Φρανκέτι για την αρχηγία του Πολεμικού Ναυτικού

Εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της, θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός όπλου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέλεξε την ναύαρχο Λάιζα Φρανκέτι για νέα επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της η Φρανκέτι, που σήμερα είναι υπαρχηγός των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός ενός κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Φρανκέτι σηματοδοτεί άλλη μια πρωτιά για το υπουργείο Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο έχει πλέον τον πρώτο μαύρο υπουργό Αμυνας και την πρώτη γυναίκα υπουργό Στρατιωτικών. Μετά δε την επικείμενη επικύρωση του Πτεράρχου Τσαρλς Μπράουν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πιο υψηλόβαθμοι επικεφαλής του Πενταγώνου είναι μαύροι άνδρες.

Για την ώρα όλες οι προαγωγές και οι διορισμοί στο Πεντάγωνο έχουν σταματήσει λόγω της άρνησης του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Τόμι Τούμπερβιλ. Εκλεγμένος στην Αλαμπάμα, μια συντηρητική πολιτεία στα νότια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τούμπερβιλ θεωρεί αφενός παράνομη την πολιτική του Πενταγώνου και αφετέρου τονίζει ότι ξοδεύονται «άσκοπα τα χρήματα των φορολογουμένων».

Παρόλα αυτά, ο Τούμπερβιλ δεν προτείνει νομοθεσία για την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής αλλά ζητά από τους Δημοκρατικούς να παρουσιάσουν το δικό τους νομοσχέδιο και να διεξαγάγουν στη συνέχεια ψηφοφορία.

Στη Γερουσία, ένα μόνο μέλος μπορεί να καθυστερήσει διορισμούς ή προαγωγές, ακόμη και αν οι υπόλοιποι 99 συμφωνούν.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να δεσμεύσει τη Γερουσία για μήνες, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θέλουν να ενδώσουν στις απαιτήσεις του Ρεπουμπλικανού συναδέλφού τους και να ενθαρρύνουν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. 

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT