Σε ψάρι που αλιεύτηκε κοντά σε σημείο αποστράγγισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων Daichi στη Φουκουσίμα, εντοπίστηκε ραδιενεργό καίσιο 180 φορές περισσότερο από τα όρια ασφαλείας.
Η μαύρη σκορπίνα πιάστηκε στις 18 Μαΐου και στις μετρήσεις από τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, διαπιστώθηκε πως οι συγκεντρώσεις καίσου-137 ήταν 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό, τη στιγμή που το νόμιμο ανώτατο όριο είναι 100 μπεκερέλ ανά κιλό.
Συνολικά 44 ψάρια με επίπεδα καισίου 137 άνω των 100 μπεκερέλ ανά κιλό βρέθηκαν στο λιμάνι του εργοστασίου της Φουκουσίμα μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, επιβεβαίωσε η Tepco, εκ των οποίων το 90% αλιεύτηκε μέσα ή κοντά στον εσωτερικό κυματοθραύστη.
Μεταξύ των ψαριών αυτών στα οποία ανιχνεύτηκαν με υψηλότερα ποσοστά ραδιενέργειας ήταν ένα χέλι με 1.700 μπεκερέλ ανά κιλό που αλιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 και μια πέστροφα θαλάσσης με 1.200 Bq/kg τον περασμένο Απρίλιο.
To εύρημα αυτό επιτείνει τη διεθνή ανησυχία εν όψει της δρομολογημένης απόρριψης 1,3 εκατομμυρίων τόνων επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, σχέδιο που ενέκρινε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών.
Τον επόμενο μήνα η Tepco είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού μια διαδικασία που θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.
Η Κίνα -ο μεγαλύτερος εισαγωγέας θαλασσινών Ιαπωνίας παγκοσμίως- ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου πως πρόκειται να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από το ένα πέμπτο των νομών της Ιαπωνίας, για λόγους ασφαλείας, ενώ εφεξής θα ελέγχει εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος.
Ανησυχίες έχουν εκφράσει και άλλες χώρες -μεταξύ αυτών η Νότια και Βόρεια Κορέα- που δεν αποκλείεται να θέσουν περιορισμούς στις εισαγωγές τους από την Ιαπωνία.
Πηγή: Guardian