Ήταν 15 Απριλίου όταν ο «ανταγωνισμός» ανάμεσα στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF) από τη μία πλευρά, και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) από την άλλη, «ξέφυγε» αποκτώντας χαρακτηριστικά εμφύλιας σύρραξης.
Εκατό ημέρες μετά, οι μάχες συνεχίζονται, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά σε άλλα σημεία: στο Νταρφούρ, στο Κορντοφάν και στον Γαλάζιο Νείλο.
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποδώσουν καρπούς, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές – οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν από τη μία και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό ή Χεμέτι από την άλλη – έχουν εγκλωβιστεί σε μια μάχη επιβίωσης, μια μάχη την οποία και οι δύο πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του δικτύου Al Jazeera.
Τον περασμένο Μάιο οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να στείλουν διαπραγματευτικές ομάδες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για να πάρουν μέρος σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ριάντ και της Ουάσιγκτον. Ακολούθησαν τουλάχιστον 16 συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που όλες τους όμως κατέρρευσαν, ενώ και οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν έναν μήνα αργότερα αφού ο επίσημος στρατός απέσυρε τη συμμετοχή του κατηγορώντας τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF για έλλειψη δέσμευσης.
Παράλληλα, δικές τους πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης ανέλαβαν τους περασμένους μήνες: η Αφρικανική Ενωση, η Αίγυπτος του Σίσι και η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Όσο για τον απολογισμό των εκατό ημερών πολέμου, αυτός είναι τραγικός καθώς οι νεκροί εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 3.900 και οι εκτοπισμένοι τους 3,3 εκατ.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, AFP