Γαλλία: Το τελευταίο αντίο στην Τζέιν Μπίρκιν

Γαλλία: Το τελευταίο αντίο στην Τζέιν Μπίρκιν

Η σταρ του κινηματογράφου Κατρίν Ντενέβ, η τραγουδίστρια Βανέσα Παραντί και η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν βρέθηκαν ανάμεσα στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας Σεν-Ρος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες θαυμαστές μαζί με θρύλους του κινηματογράφου, συνόδεψαν την οικογένεια της Τζέιν Μπίρκιν στην κηδεία της Βρετανίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Παρίσι. 

Η σταρ του κινηματογράφου Κατρίν Ντενέβ, η τραγουδίστρια Βανέσα Παραντί και η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν βρέθηκαν ανάμεσα στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας Σεν-Ρος. 

Εξω, θαυμαστές με δάκρυα στα μάτια και ταμπέλες που έγραφαν «Jane Forever» («Για πάντα Τζέιν») ή «Thank you Jane Birkin» («Ευχαριστούμε Τζέιν Μπίρκιν»), παρακολουθούσαν την τελετή σε μια γιγαντοοθόνη που στήθηκε στο δρόμο. Από μεγάλα ηχεία, στους δρόμους του Παρισιού ακούγονταν τραγούδια της Μπίρκιν όπως το «La Javanaise». 

«Ηδη νιώθω το κενό που αφήνει. Είναι η μητέρα μου, η μητέρα μας», είπε στο κοινό η κόρη της, τραγουδίστρια και ηθοποιός Σαρλότ Γκενσμπούρ. «Μητέρα, ευχαριστώ που δεν ήσουν τυπική και λογική», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της τελετής η άλλη της κόρη, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λου Ντιγιόν. 

Αλλοι παρευρισκόμενοι ήταν οι τραγουδιστές Ετιέν Νταχό και Ματιέ Σεντίτ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακήρυξε την Μπίρκιν ως «σύμβολο της Γαλλίας», όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της στις 16 Ιουλίου του 2023 μετά δεκαέξι χρόνια μάχης με δύο καρκίνους και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Μπίρκιν ήταν 76 ετών. 

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, η Μπίρκιν έγινε γνωστή παγκοσμίως με το τραγούδι «Je t’aime…moi non plus» από το 1969, το οποίο ερμήνευσε με τον -τότε- εραστή της Σερζ Γκενσμπούρ. 

Γαλλία: Το τελευταίο αντίο στην Τζέιν Μπίρκιν-1
Η κόρη της Τζέιν Μπίρκιν, Σαρλότ Γκενσμπούρ. Φωτ. AP /Thomas Padilla

Γαλλία: Το τελευταίο αντίο στην Τζέιν Μπίρκιν-2
Στη μέση η Κατρίν Ντενέβ. Φωτ. AP /Thomas Padilla

Γαλλία: Το τελευταίο αντίο στην Τζέιν Μπίρκιν-3
Η Μπριζίτ Μακρόν. Φωτ. AP/Thomas Padilla

Στη Γαλλία, όπου έζησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, αγαπήθηκε για τη μουσική της, τους ρόλους στο σινεμά και τη στάση της σε μια σειρά από ζητήματα συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων δικαιωμάτων και αυτών της κοινότητας ΛΟΑΤ. 

Με πληροφορίες από το Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT