Γερμανία: Κριτική στον Μερτς για άνοιγμα στην AfD

Γερμανία: Κριτική στον Μερτς για άνοιγμα στην AfD

Καθαρές διαχωριστικές γραμμές από το ακροδεξιό κόμμα ζητούν στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εσωκομματικούς τριγμούς στη συντηρητική παράταξη στη Γερμανία προκαλεί το άνοιγμα του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. «Το CSU απορρίπτει οιαδήποτε συμμαχία με την AfD σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο», διακήρυξε ο ηγέτης του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Ζέντερ, χαρακτηρίζοντας την AfD εχθρική προς τη δημοκρατία, ακροδεξιά και διχαστική. «Αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες μας», συμπλήρωσε, θυμίζοντας ότι το ακροδεξιό κόμμα ζητάει έξοδο της Γερμανίας από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Με τέτοιου είδους προτάσεις αποδυναμώνει την ευημερία και υπονομεύει την ασφάλεια της Γερμανίας, σχολίασε ο επικεφαλής του CSU, o οποίος φέρεται ότι χαρακτήρισε εσφαλμένες και ατυχείς τις δηλώσεις του Μερτς σε εσωτερικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

Την Κυριακή, ο Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, είχε δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την άποψη πως πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε συνεργασία με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, όπως εισηγούνται στελέχη της συντηρητικής παράταξης. «Οι απαγορεύσεις κομμάτων ουδέποτε έλυσαν πολιτικά προβλήματα», τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Αν και ο κ. Μερτς επαναβεβαίωσε πως η Ενωση δεν σκοπεύει να συμμαχήσει με την AfD, πρόσθεσε πως αυτό αφορά τα «νομοθετικά σώματα» και «τους κυβερνητικούς συνασπισμούς».

Ο Μάρκο Βάντερβιτς, στέλεχος του CDU, σημείωνε προ ημερών ότι η παράταξή του δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με την AfD, η δημοτικότητα της οποίας ανεβαίνει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κι έχει υπερβεί το 20%, εξέλιξη που έχει θορυβήσει πολιτικούς και ειδικούς. Αν και η AfD παρέμενε για χρόνια στο περιθώριο της γερμανικής πολιτικής, τελευταία γίνεται ολοένα εντονότερος διάλογος στη Γερμανία για την άνοδο της άκρας Δεξιάς.

Η AfD, κόμμα με αντιμεταναστευτική, ξενοφοβική ρητορική, συγκέντρωσε το 22% των προθέσεων ψήφου σε πρόσφατη δημοσκόπηση σε εθνική κλίμακα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

«Το CSU απορρίπτει κάθε συμμαχία με την AfD σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο», διακήρυξε ο ηγέτης του, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από μέλη του CDU.

Αλλη έρευνα, του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου, υπέδειξε πως το 57% του δείγματος θεωρεί ακριβή την περιγραφή «ακροδεξιό» για το κόμμα AfD.

Σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Γερμανοί πολιτικοί υπογραμμίζουν πως υπάρχει περίπτωση συμμαχίας ή συνεργασίας μαζί του. Το κόμμα, που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια, προκαλεί αμηχανία σε πολλούς, καθώς θυμίζει το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

Ο Μερτς, πάντως, αναφερόμενος στα σχόλια του Βάντερβιτς περί απαγόρευσης κάθε συνεργασίας, επισήμανε πως αυτή είναι «προσωπική άποψη (μέλους) της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, την οποία δεν μοιραζόμαστε». Πρόσθεσε πως τα μέλη της AfD εξελέγησαν δημοκρατικά και «πρέπει να το αποδεχθούμε αυτό. Και φυσικά, στις τοπικές εκλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να διαμορφώσουμε την πόλη, το κρατίδιο (…) μαζί».

Ερωτηθείς τι προσφέρει στους πολίτες η AfD που δεν τους δίνει το CDU, ο Μερτς απάντησε ότι «δεν συγκρινόμαστε με την AfD», συμπληρώνοντας: «Είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη στο γερμανικό Κοινοβούλιο», άρα «είμαστε η εναλλακτική σε αυτή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις πυροδότησαν επικρίσεις ακόμη και μέσα από το CDU. Ο εν ενεργεία δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ, κατήγγειλε την AfD ότι γνωρίζει μόνο την άρνηση και τον διχασμό. «Πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία;». Για τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ, είναι ορθή, επείγουσα και απαραίτητη η βασική αρχή του CDU για άρνηση συνεργασίας με την AfD. «Πρέπει να τραβήξουμε μια καθαρή γραμμή», επισήμανε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT