«Εθνικό μνημείο» κατά του ρατσισμού έκτασης 5,7 στρεμμάτων στις ΗΠΑ

«Εθνικό μνημείο» κατά του ρατσισμού έκτασης 5,7 στρεμμάτων στις ΗΠΑ

Η άγρια δολοφονία του Έμετ Τιλ το 1955 αποτέλεσε αφορμή για την ανάπτυξη του «άγουρου» τότε κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τιμά την Τρίτη τη μνήμη του Έμετ Τιλ, του μαύρου έφηβου του οποίου η άγρια δολοφονία το 1955 αποτέλεσε αφορμή για την ανάπτυξη του «άγουρου» τότε κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο 14χρονος Τιλ, ο οποίος βρισκόταν στο Σικάγο, βασανίστηκε και πυροβολήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1955, τέσσερις ημέρες αφότου 21χρονη τον κατηγόρησε ότι της είχε σφυρίξει. Οι δολοφόνοι του πέταξαν τη σωρό του σε ποτάμι.

Η βίαιη δολοφονία έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα. Η μητέρα του επέμεινε η κηδεία του να πραγματοποιηθεί με ανοιχτό φέρετρο. Η φωτογραφία του παραμορφωμένου από το ξύλο προσώπου του νεαρού δημοσιεύτηκε, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο χαρακτηρισμός «εθνικού μνημείου» μίας έκτασης συνολικά 5,7 στρεμμάτων σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες σηματοδοτεί τη νέα προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να αναδείξει την αιματηρή ιστορία φυλετικής βίας της χώρας.

«Η Αμερική αλλάζει»

«Εθνικό μνημείο» κατά του ρατσισμού έκτασης 5,7 στρεμμάτων στις ΗΠΑ-1

«Η Αμερική αλλάζει, η Αμερική σημειώνει πρόοδο», δήλωσε ο 84χρονος αιδεσιμότατος Γουίλερ Πάρκερ, ξάδελφος του Τιλ που ήταν μαζί με το αγόρι τη νύχτα που απήχθη υπό την απειλή όπλου από το σπίτι των συγγενών τους όπου φιλοξενούνταν στο Μισισιπή.

«Έχω δει πολλές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθώ να πω στους νέους ότι συμβαίνουν, αλλά συμβαίνουν πολύ αργά», είπε ο Πάρκερ τη Δευτέρα σε τηλεφωνική συνέντευξη, καθώς ταξίδευε από το Σικάγο στην Ουάσιγκτον για να παραστεί σε σχετική τελετή στον Λευκό Οίκο ως ένας από τους περίπου 60 καλεσμένους.

Οι τρεις τοποθεσίες

«Εθνικό μνημείο» κατά του ρατσισμού έκτασης 5,7 στρεμμάτων στις ΗΠΑ-2

Την Τρίτη συμπληρώνονται 82 χρόνια από τη γέννηση του Τιλ το 1941. Μία από τις τοποθεσίες που μετατρέπονται σε μνημεία είναι η εκκλησία Roberts Temple of God in Christ στο Σικάγο, όπου κηδεύτηκε ο Τιλ.

Οι άλλες δύο επιλεγμένες τοποθεσίες βρίσκονται στο Μισισιπή. Η μία, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η σωρός του, ενώ η δεύτερη είναι δικαστήριο, όπου δύο λευκοί άνδρες που αργότερα ομολόγησαν τη δολοφονία του Τιλ αθωώθηκαν από επίσης λευκό ένορκο.

Πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από το 2008 στο σημείο όπου εντοπίστηκε η σωρός του Τιλ έχουν δεχθεί πυροβολισμούς επανειλημμένα.

Πλέον, η τοποθεσία θα θεωρείται ομοσπονδιακή ιδιοκτησία και η συντήρησή της θα χρηματοδοτείται με περίπου 180.000 δολ. ετησίως από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων.

Οποιοσδήποτε μελλοντικός βανδαλισμός θα διερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές και όχι από την τοπική αστυνομία, όπως συμβαίνει με μνημεία όπως το Γκραν Κάνιον, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το εργαστήριο του εφευρέτη Τόμας Έντισον.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT