Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απαλλάχθηκε των καθηκόντων του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απαλλάχθηκε των καθηκόντων του

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει την εξαφάνιση του Τσιν Γκανγκ από τη δημόσια ζωή εδώ και έναν μήνα.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει την εξαφάνιση του Τσιν Γκανγκ από τη δημόσια ζωή εδώ και έναν μήνα.

Ο 57χρονος υπουργός διορίστηκε στη θέση του τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρούνταν έμπιστος συνεργάτης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ποιος τον αντικαθιστά

Υπήρξε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της κινεζικής κυβέρνησης και η παρατεταμένη απουσία του έχει συζητηθεί έντονα τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και από τους πολίτες στην Κίνα. 

Αντικαταστάθηκε ξαφνικά από τον προκάτοχό του Γουάνγκ Γι, σε μία αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, όπως μετέδωσε το CNN.

Η πορεία του Τσιν Γκανγκ

Γνωστός ως σκληρός διπλωμάτης στο παρελθόν, ο Τσιν θεωρείται ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τη διπλωματία του «λύκου–πολεμιστή» που ακολούθησε η Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Η άνοδός του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών έγινε ταχύτατα και υπήρξε από τους νεότερους που κατέλαβαν το συγκεκριμένο αξίωμα, στην ιστορία της χώρας.

Μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια από τη στιγμή που βρέθηκε στη θέση του πρεσβευτή στις ΗΠΑ, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2022.

Προηγήθηκε η εμπειρία του στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, από την οποία συνέβαλε στην οργάνωση των ταξιδιών του προέδρου Σι στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την εξαφάνισή του, φούντωσαν οι φήμες για φερόμενη σχέση του με διάσημη Κινέζα τηλεπαρουσιάστρια.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT