Χάρβαρντ: Ερευνα για «προνομιακές εισαγωγές» παιδιών αποφοίτων και δωρητών

Χάρβαρντ: Ερευνα για «προνομιακές εισαγωγές» παιδιών αποφοίτων και δωρητών

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσημη έρευνα μετά την καταγγελία ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ προωθεί την εγγραφή παιδιών αποφοίτων και πλουσίων δωρητών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσημη έρευνα μετά την καταγγελία ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ προωθεί την εγγραφή παιδιών αποφοίτων και πλουσίων δωρητών. 

Στην προσφυγή που κατατέθηκε στις 3 Ιουλίου, η οργάνωση «Νομικοί Υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων (LCR)» χαρακτήρισε την εγγραφή παιδιών αποφοίτων μεροληπτική. Σύμφωνα με την καταγγελία η πρακτική αυτή προσφέρει πλεονέκτημα- κυρίως σε λευκούς αιτούντες, που σχετίζονται με δωρητές και αποφοίτους. 

Η οργάνωση υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι που συνδέονται με απόφοιτους έχουν έως και επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν δεκτοί στο Χάρβαρντ. Οι πρωτοετείς του 2019 ήταν συγγενείς κάποιου απόφοιτου του πανεπιστημίου σε ποσοστό 28%.

Ακτιβιστές κατά των διακρίσεων καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες την πολιτική υπέρ των «κληρονόμων» σε ό,τι αφορά την εγγραφή στα πανεπιστήμια της Ivy League, των οκτώ κορυφαίων πανεπιστημίων.

Η αμφιλεγόμενη πρακτική επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη τους τη φυλή του υποψηφίου στη διαδικασία επιλογής πρωτοετών. Η εν λόγω απόφαση κατάφερε πλήγμα στον θεσμό των «θετικών διακρίσεων», που εξασφάλιζε την εγγραφή συγκεκριμένου ποσοστού μαύρων και ισπανόφωνων φοιτητών κάθε χρόνο στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. 

Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την πολιτική προνομιακής μεταχείρισης για οικογένειες που έχουν ιστορικούς δεσμούς με το ίδρυμα. 

Τα τελευταία χρόνια, πανεπιστήμια όπως το Amherst στη Μασαχουσέτη, το Carnegie Melon στην Πενσυλβάνια και το Johns Hopkins στο Μέριλαντ έχουν επίσης καταργήσει τις «προνομιακές» εισαγωγές. 

Με πληροφορίες από Αssociated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT