Τα οκτώ κλειδιά για να ζήσουμε περισσότερο

Τα οκτώ κλειδιά για να ζήσουμε περισσότερο

«Ακόμη κι αν κάνεις μια μικρή αλλαγή στα 40, στα 50, ακόμη και στα 60, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο», τονίζουν οι επιστήμονες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στον βρετανικό Guardian, υιοθετώντας οκτώ απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να προσθέσουμε έως και 20 χρόνια στη ζωή μας.

Η έρευνα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο ακόμη κι αν αργήσουν να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες, εντάσσοντάς τες στη ζωή τους ακόμη και μετά τα 50 χρόνια. «Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν πως ένας υγιής τρόπος ζωής έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την προσωπική ευζωία», δηλώνει η Ζουάν Μάι Ενγκουγιέν, ειδική επιστήμονας υγείας, που εργάζεται στο υπουργείο Βετεράνων των ΗΠΑ.

«Οσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, όμως ακόμη κι αν κάνεις μια μικρή αλλαγή στα 40, στα 50, ακόμη και στα 60, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο», προσθέτει.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του αμερικανικού συλλόγου για τη διατροφή στη Βοστόνη, άντλησε τα στοιχεία της από ερωτηματολόγια και ιατρικά αρχεία από το 2011 έως το 2019. Τα αρχεία αφορούσαν περισσότερους από 700.000 βετεράνους ηλικίας από 40 έως 99 ετών.

Η Ενγκουγιέν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα στοιχεία ώστε να εντοπίσουν ποιες συνήθειες συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής. Τα ιατρικά αρχεία που συνελέγησαν για την έρευνα έδειξαν πως 33.375 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες που υιοθετούν τις οκτώ θεραπευτικές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο τους στη Γη κατά 23,7 και 22,6 χρόνια αντίστοιχα στην ηλικία των 40 ετών σε σχέση με εκείνους που δεν τις υιοθετούν», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Η έλλειψη φυσικής άσκησης, η χρήση οπιοειδών ναρκωτικών και το κάπνισμα είχαν τη μεγαλύτερη σύνδεση με τον πρόωρο θάνατο: οι συμμετέχοντες με τις παραπάνω συνήθειες είχαν 30%-40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου. Αντίθετα, το στρες, η έντονη κατανάλωση αλκοόλ, ο κακός ύπνος και η κακή διατροφή συνδέθηκαν με 20% υψηλότερο ρίσκο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης. Κατά συνέπεια, οι οκτώ συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό είναι: η καλή και πλούσια διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, ο ποιοτικός νυχτερινός ύπνος, η φυσική άσκηση, η υγιής διαχείριση του στρες, η αποφυγή του υπερβολικού ποτού, η αποχή από οπιοειδή ναρκωτικά και η διατήρηση υγιών και θετικών κοινωνικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT