Αναμένονται συχνότεροι καύσωνες

Σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Κίνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, αλλά και άνω των 50 βαθμών στο Τούσον της Αριζόνας, το βόρειο ημισφαίριο υφίσταται από τις αρχές Ιουλίου αλλεπάλληλα κύματα ακραίου καύσωνα. Οι φυσικές αυτές καταστροφές δεν έχουν να κάνουν με την τύχη ή τις φυσιολογικές διακυμάνσεις των εποχικών θερμοκρασιών. Οι καύσωνες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική θα ήταν πρακτικά αδύνατοι χωρίς την κλιματική απορρύθμιση, με τον σημερινό καύσωνα στην Κίνα να έχει 50 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανισθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες. Παρότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα μας φαίνονται ακόμη σπάνια, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα τα καταστήσει συχνότερα και πιο έντονα στο προσεχές μέλλον.

Βρετανική έρευνα

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έρευνα του ινστιτούτου World Weather Attribution του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου. Η επιστημονική ομάδα αφιέρωσε τις προσπάθειές της στον εντοπισμό της συμβολής της κλιματικής αλλαγής στη συχνότητα και στην ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων. Η έρευνα βασίζεται σε συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, αποδεκτό από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και κλιματικά πρότυπα προκειμένου να δημιουργήσουν προσομοίωση των κυμάτων καύσωνα, τόσο στις σύγχρονες κλιματικές συνθήκες όσο και σε κλιματικά μοντέλα της προβιομηχανικής εποχής. Η μέση θερμοκρασία της Γης πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, στα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη σημερινή. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις εντονότερες και πιο επικίνδυνες ημέρες του καύσωνα στη νότια Ευρώπη (12-18 Ιουλίου), στη Βόρεια Αμερική (1-18 Ιουλίου) και στην κεντρική Κίνα (5-18 Ιουλίου). Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 53 βαθμούς στην έρημο της Καλιφόρνιας και τους 52 βαθμούς στην Κίνα. Η Καταλωνία σημείωσε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία της με 45 βαθμούς, ενώ περισσότεροι από 200 Μεξικανούς έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία.

Δεν φταίει το Ελ Νίνιο

Τα φαινόμενα ακραίων θερμοκρασιών στον πλανήτη θα εμφανίζονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια.

«Ανεξάρτητα από το πώς χαρακτηρίζουμε και κατηγοριοποιούμε τα φαινόμενα αυτά όσον αφορά τη χρονική διάρκεια και το γεωγραφικό εύρος τους, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς ίδια και υπογραμμίζουν τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή», τονίζει η Φριντερίκε Οτο, ειδικός του κλίματος στο Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ. Αντιθέτως, το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που άρχισε να καταγράφεται τον Ιούνιο, δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο. Παρότι το Ελ Νίνιο ευθύνεται για την άνοδο των θερμοκρασιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν επηρεάζει το κλίμα της Ευρώπης, της ηπειρωτικής Κίνας ή των ΗΠΑ.

Καθημερινότητα

«Το πόρισμά μας δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο ή κάτι απροσδόκητο. Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, που ήταν αδιανόητα στο παρελθόν, αποτελούν πια καθημερινότητα», υπογραμμίζει η δρ Οτο. Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές καυσαερίων και την αποψίλωση των τροπικών δασών αυξάνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, όπως έχει αποδειχθεί από σειρά επιστημονικών μελετών.

«Καύσωνες τέτοιας κλίμακας όπως αυτοί του Ιουλίου δεν είναι πια σπάνιοι και δεν πρέπει να θεωρούνται ακραίοι με τις σημερινές κλιματικές συνθήκες», λέει η δρ Οτο. Τέτοια καιρικά φαινόμενα αναμένεται να σημειώνονται κάθε 15 χρόνια στη Βόρεια Αμερική, κάθε δεκαετία στη νότια Ευρώπη και κάθε πενταετία στην Κίνα. Αντιθέτως, σε έναν πλανήτη που δεν θα είχε υποστεί ανθρώπινη βιομηχανική παρέμβαση τα φαινόμενα αυτά θα εμφανίζονταν μία φορά κάθε 250 χρόνια.

Αστυνομία κατά Γκρέτας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ απομακρύνθηκε διά της βίας από αστυνομικούς, ενώ συμμετείχε σε κινητοποίηση αποκλεισμού του λιμανιού του Μάλμε, στη Σουηδία, λίγες ώρες αφότου καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας. Η 20χρονη ακτιβίστρια αρνήθηκε την ενοχή της, παρότι παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην επίμαχη διαδήλωση στην πόλη του Μάλμο τον Ιούνιο. «Οι πράξεις μου είναι δικαιολογημένες. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι απειλούνται η ζωή, η υγεία και η ιδιοκτησία μας. Αμέτρητοι άνθρωποι και κοινότητες κινδυνεύουν», είπε στην απολογία της η Τούνμπεργκ. Το 2018, η 15χρονη τότε ακτιβίστρια άρχισε να απουσιάζει κάθε Παρασκευή από το σχολείο προκειμένου να διαδηλώνει μόνη έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη κρατώντας πανό που έγραφε: «Σχολική απεργία για το κλίμα». Η εβδομαδιαία διαμαρτυρία της πυροδότησε παγκόσμιο νεανικό κίνημα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η καταδίκη της Τούνμπεργκ τη Δευτέρα ήταν η πρώτη της. Η Σουηδή ακτιβίστρια βρισκόταν ανάμεσα σε ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι εμπόδισαν την είσοδο βυτιοφόρων καυσίμων στο λιμάνι του Μάλμο στη δυτική Σουηδία. Το πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν ανακοινώθηκε ακόμη, θα βασίζεται στο εισόδημα της 20χρονης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT