Δημοσκοπήσεις: Βαρύ το τίμημα της δικαστικής μεταρρύθμισης για τον Νετανιάχου

Δημοσκοπήσεις: Βαρύ το τίμημα της δικαστικής μεταρρύθμισης για τον Νετανιάχου

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ψήφιση του βασικού νόμου της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης δείχνουν πτώση για το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπολιτική κρίση που μαίνεται στο Ισραήλ με φόντο τη δικαστική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πλήττει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την κυβερνητική παράταξη. 

Αυτό δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την πρόσφατη ψήφιση του βασικού νόμου της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός.

Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης από δύο μεγάλους ισραηλινούς ειδησεογραφικούς σταθμούς έδειξαν ότι εάν πραγματοποιούνταν εκλογές τώρα, ο αριθμός των εδρών που κατέχει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου στην Κνεσέτ των 120 εδρών θα μειωνόταν από 64 σε 52 ή 53.

Οι έδρες που κατέχει το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα μειώνονταν από 32 σε 28, σύμφωνα με το N12 News, και σε 25 έδρες σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού Reshet 13.

Μαζικές διαδηλώσεις

Τη Δευτέρα, ο εθνικιστικός-θρησκευτικός συνασπισμός του Νετανιάχου, που σχηματίστηκε έπειτα από τις εκλογές την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους, έδωσε κοινοβουλευτική έγκριση σε νομοθεσία που περιορίζει κάποιες από τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Ήταν η πρώτη επικύρωση νομοσχεδίου που αποτελεί μέρος της κυβερνητικής προσπάθειας για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισαν την ψηφοφορία στην Κνεσέτ «ατυχή» και προέτρεψαν την κυβέρνηση να εργαστεί για να εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση.

Απεργία γιατρών

Ισραηλινοί γιατροί κήρυξαν απεργία την Τρίτη και έφεδροι του στρατού κάλεσαν σε αποχή από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία πως η μεταρρύθμιση θα πλήξει δικαιώματά τους, τα οποία κατέκτησαν με σκληρούς αγώνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε στην πρώτη γνωστή εσωτερική πειθαρχική του δράση για τις διαδηλώσεις. Σε έφεδρο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 σέκελ (270 δολάρια) και σε άλλον επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ημερών με αναστολή.

Η κρίση έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και πλήττει την οικονομία προκαλώντας φυγή ξένων επενδυτών και αποδυνάμωση του σέκελ, τη στιγμή που το συνδικάτο του δημόσιου τομέα απειλεί να κηρύξει γενική απεργία.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT