Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε με τον πιο ραγδαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας κατέρριψε ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν πως οι ξένοι υπήκοοι διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην ιαπωνική κοινωνία, αναπληρώνουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού.
Ο πληθυσμός των Ιαπώνων μειώθηκε, για 14η συνεχόμενη χρονιά, κατά περίπου 800.000 ανθρώπους, στα 122,42 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών.
Για πρώτη φορά, ο αριθμός των Ιαπώνων εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια μειώθηκε και στους 47 νομούς του αρχιπελάγους, κατά τους αριθμούς του υπουργείου. Ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 125,41 εκατ., ή κατά 511.000 ανθρώπους.
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είχε φθάσει στην κορύφωσή του το 2008. Έκτοτε συρρικνώνεται, εξαιτίας της χαμηλής γεννητικότητας, που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό πέρυσι.
Αυξάνονται οι ξένοι
Ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι κατοικούν στην Ιαπωνία ήταν 2,99 εκατ. την 1η Ιανουαρίου, αυξημένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση, κατά τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί αφότου άρχισε να παρακολουθείται συστηματικά, πριν από μια δεκαετία.
Το Τόκιο είναι ο τόπος κατοικίας των περισσότερων αλλοδαπών κατοίκων, αποτελούν το 4,2% του πληθυσμού του, είναι αριθμητικά 581.112. Η ιαπωνική πρωτεύουσα ήταν επίσης ο νομός με τη μεγαλύτερη αύξηση του μη ιαπωνικού πληθυσμού πέρυσι.
Το ποσοστό γονιμότητας, ή ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, ήταν 1,2565, σε σύγκριση με το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 1,2601 παιδιών ανά γυναίκα το 2015 και το 2,07 που θεωρείται απαραίτητο για να διατηρείται σταθερός ο πληθυσμός.
Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει αναγάγει την αναστροφή της συρρίκνωσης γεννήσεων στη χώρα σε ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του που, παρά το υψηλό χρέος, σχεδιάζει να διαθέσει κονδύλι ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων γεν (περί τα 25 δισ. δολάρια) για την παιδική πρόνοια και άλλα μέτρα στήριξης των γονέων.
Πηγή: ΑMΠΕ-Reuters