Πυρομαχικά αντί πετρελαίου: Οι ανταλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας

Πυρομαχικά αντί πετρελαίου: Οι ανταλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας

Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για αποστολή πυραύλων στη μισθοφορική Wagner

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δορυφορικές εικόνες τρένων που διασχίζουν τα σύνορα της Βόρειας Κορέας και φορτηγά πλοία με απενεργοποιημένους αναμεταδότες. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να έχει βρει νέους τρόπους να γεμίζει τα άδεια ταμεία της χώρας του. 

Δεδομένου ότι τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Ρωσία υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, αμφότερες προσπαθούν να αποκρύψουν τις εμπορικές τους συναλλαγές. Στα τέλη του 2022, οι δύο χώρες αποκατέστησαν μια σιδηροδρομική γραμμή που είχε ανασταλεί για σχεδόν τρία χρόνια.

Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα πως έστειλε πυραύλους στη μισθοφορική Wagner, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ διέψευσε.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε κατόπιν, τον Μάρτιο, πως έχει αποδείξεις ότι η Μόσχα επιδίωξε να εξασφαλίσει όπλα από τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση στην Ουκρανία με αντάλλαγμα βοήθεια σε τρόφιμα, καθώς η οικονομία και η γεωργία της ασιατικής χώρας είναι συντρίμμια.

Το σίγουρο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει οβίδες πυροβολικού των 152 χιλιοστών, που η Ρωσία έχει ανάγκη. Πρόκειται για όπλα της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιούνται εκ νέου στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία εξήγαγε 67.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου στην βόρειο Κορέα μέχρι τον Απρίλιο. Πρόκειται για τις πρώτες παραδόσεις που αναφέρθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη από τότε που η Μόσχα είχε δηλώσει ότι απέστειλε στην Βόρεια Κορέα 255 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου τον Αύγουστο του 2020.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της, οι χώρες υποχρεούνται να αναφέρουν τις μηνιαίες πωλήσεις διυλισμένου πετρελαίου στην επιτροπή κυρώσεων για την Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάσσεται εδώ και καιρό εναντίον της σκλήρυνσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, προτείνει αντίθετα να χαλαρώσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Επίσκεψη Σοϊγκού

Τα παραπάνω λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην Πιονγιάνγκ. Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε σήμερα τη Βόρεια Κορέα «σημαντικό εταίρο» για τη Μόσχα, στη διάρκεια συνάντησης με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κανγκ Σουν Ναμ.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας, με τον οποίο συνδεόμαστε με ένα κοινό σύνορο και μια πλούσια ιστορία συνεργασίας», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Ο Σοϊγκού αναμένεται να παραστεί αύριο Πέμπτη στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας στις 27 Ιουλίου 1953 — είναι οι πρώτες γνωστές επίσημες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων μετά την πανδημία της Covid-19.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT