Γερμανία: Σε 20 χρόνια το Αμβούργο θα μπορούσε να έχει κλίμα νότιας Γαλλίας, προειδοποιούν οι ειδικοί

Γερμανία: Σε 20 χρόνια το Αμβούργο θα μπορούσε να έχει κλίμα νότιας Γαλλίας, προειδοποιούν οι ειδικοί

«Σε 20 χρόνια, το Αμβούργο θα μπορούσε να έχει κλίμα σαν αυτό της νότιας Γαλλίας», δηλώνει ο μετεωρολόγος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, Σβεν Πλέγκερ.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε 20 χρόνια, το Αμβούργο θα μπορούσε να έχει κλίμα σαν αυτό της νότιας Γαλλίας», δηλώνει ο μετεωρολόγος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, Σβεν Πλέγκερ, τονίζοντας ότι η βόρεια Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας στο μέλλον.

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Πλέγκερ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη συνεχής ξηρασία παγκοσμίως καταγράφηκε μεταξύ του 2018 και του 2022. Σύμφωνα με τον Γερμανό μετεωρολόγο, η Γη αυτήν τη στιγμή οδέυει προς μια άνοδο της θερμοκρασίας της τάξεως των 2,7 βαθμών Κελσίου. 

Η σχετική ανάλυση που φιλοξενεί το Spiegel πραγματοποιήθηκε από την πρωτοβουλία «World Weather Attribution», η οποία έχει ήδη εξετάσει πολλά άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, όπως τις υψηλές θερμοκρασίες του 2019 στη Γερμανία, τις πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2020 και τον καύσωνα στην Ινδία το 2022. Σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση τέτοιων ακραίων φαινομένων.

«Το αποτέλεσμα της μελέτης δεν μας προκαλεί έκπληξη. Η ανθρωπότητα δεν έχει σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα, το κλίμα εξακολουθεί να θερμαίνεται και τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο ακραία», δηλώνει στο περιοδικό η Γερμανίδα φυσικός Φριντερίκε Ότο, από το Imperial College του Λονδίνου, η οποία εκπόνησε τη μελέτη.

Η κυρία Ότο τονίζει, πάντως, ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη τη δυνατότητα να εμποδίσει την περαιτέρω θέρμανση της Γης. «Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί ωστόσο να αναστραφεί πλήρως», διευκρινίζει. «Ακόμη και σταματούσαμε άμεσα όλες τις ανθρωπογενείς εκπομπές καυσαερίων, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστούμε», δηλώνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT