Απόπειρα πραξικοπήματος στον Νίγηρα

Ο φιλοδυτικός Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατήθηκε προσωρινά στην επίσημη κατοικία από την προεδρική φρουρά.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα απέκλεισαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ μέσα στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο απόπειρας πραξικοπήματος.

Λεπτομέρειες σχετικά με την απόπειρα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές αλλά πηγή των Financial Times ανέφερε ότι ο στρατός παρέμεινε πιστός στον Μπαζούμ και απαιτούσε να παραιτηθεί η προεδρική φρουρά. 

Δημοσιογράφος του Reuters είδε στρατιωτικά οχήματα να αποκλείουν την είσοδο της προεδρικής κατοικίας στην πρωτεύουσα Νιαμέι. Η πρόσβαση στα υπουργεία που βρίσκονται δίπλα είχε επίσης αποκλειστεί, δήλωσαν πηγές. Κάτοικοι σε άλλα μέρη της πόλης ανέφεραν ότι η κυκλοφορία διεξάγεται ελεύθερα και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένοπλους άνδρες στους δρόμους.

Ο Μπαζούμ, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά το 2021, είναι στενός σύμμαχος της Γαλλίας.

Μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, ο Νίγηρας θεωρείται ότι κινδυνεύει από πιθανή μετάδοση βίας από το γειτονικό Μάλι, όπου οι ισλαμιστές μαχητές έχουν κερδίσει έδαφος μετά την αποχώρηση των γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η απογοήτευση για την αποτυχία των κρατών να αποτρέψουν βίαιες επιθέσεις σε πόλεις και χωριά ήταν εν μέρει η αιτία για δύο πραξικοπήματα στο Μαλί και δύο στο Μπουρκίνα Φάσο από το 2020.

Χούντα κατέλαβε επίσης την εξουσία στην Γουινέα το 2021, συμβάλλοντας στην αστάθεια στην περιοχή.

Απετράπη επίσης απόπειρα πραξικοπήματος στον Νίγηρα τον Μάρτιο του 2021, όταν στρατιωτική μονάδα προσπάθησε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ορκωμοσία του Μπαζούμ.

Με πληροφορίες από Financial Times, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT