Ισπανία: Το μετεκλογικό «κενό εξουσίας» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά οικονομία, ΕΕ, Ουκρανία

Ισπανία: Το μετεκλογικό «κενό εξουσίας» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά οικονομία, ΕΕ, Ουκρανία

Το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η Ισπανία έπειτα από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, γεννά ανησυχίες.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η Ισπανία έπειτα από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, γεννά ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ισπανική οικονομία αλλά και σε κάποιες από τις πολιτικές που προωθούνται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία ασκεί ως τις 31 Δεκεμβρίου την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι Ισπανοί εκλογείς προσήλθαν στις κάλπες στις 23 Ιουλίου για να εκλέξουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

Ωστόσο, από αυτήν την αναμέτρηση δεν βγήκε ξεκάθαρος νικητής.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο ήρθε μεν πρώτο, χωρίς όμως να εξασφαλίσει τις έδρες που θα του επέτρεπαν να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μαζί με το υπερσυντηρητικό Vox.

Αλλά και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ θα είναι, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει τη στήριξη που απαιτείται από άλλες κοινοβουλευτικές παρατάξεις ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας δικής του κυβέρνησης συνεργασίας.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι συσχετισμοί των δυνάμεων, το μόνο βέβαιο είναι θα ακολουθήσουν αρκετές εβδομάδες απρόβλεπτων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ισπανικών πολιτικών δυνάμεων.

Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου της Ισπανίας θέλουν πολιτική σταθερότητα, χαμηλότερους φόρους και ανησυχούν ότι το μετεκλογικό αδιέξοδο θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους, γράφουν οι ανταποκριτές των Financial Times σε Μαδρίτη, Μπάρνεϊ Τζόπσον, και Βρυξέλλες, Χένρι Φόι.

Ως ασκούσα την προεδρία της ΕΕ, η Ισπανία είναι επιφορτισμένη με τον στόχο της εξεύρεσης συμφωνιών στο κρίσιμο μέτωπο των επερχόμενων νέων δημοσιονομικών κανόνων βάσει των οποίων θα λειτουργεί στο μέλλον η Ενωση.

Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν, ωστόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαφωνούν αναφορικά με τον χαρακτήρα αυτών των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Το Βερολίνο θέλει κοινούς για όλους, δεσμευτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ενώ το Παρίσι θέλει ευελιξία. Πολλοί στις Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να αναλάβει δράση ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Παράλληλα, η ισπανική ηγεσία καλείται να μειώσει το δικό της έλλειμμα το οποίο αντιστοιχούσε στο 4,8% του ισπανικού ΑΕΠ πέρυσι.

«Η ΕΕ και οι επιχειρήσεις θέλουν να δουν ένα σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για τη μείωση του ελλείμματος σε διάστημα πέντε ετών. Με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να δουν κάτι τέτοιο», σχολιάζει ο Ιγκνάσιο ντε λα Τόρε, οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Arcano, μιλώντας στους FT.

Ακόμη κι αν ο Σάντσεθ καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να γίνει πρωθυπουργός, κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι τα άλλα κόμματα θα υπερψηφίσουν αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών. «Τι γίνεται αν τον επόμενο μήνα δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εγκρίνει τον προϋπολογισμό;», διερωτάται ο ντε λα Τόρε.

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ρόλος της Μαδρίτης έχει επί του παρόντος ακόμη μεγαλύτερη σημασία επειδή το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών και, ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έργου θα σταματήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Ισπανία ασκεί την προεδρία των υπουργικών συνεδριάσεων, με στόχο την εξεύρεση συμβιβασμών μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ίδια η Μαδρίτη έχει διαμηνύσει ότι θέλει να επιτευχθούν συμφωνίες σε περισσότερους από 100 από τους 200 νομοθετικούς φακέλους που είναι ακόμη ανοιχτοί. Μεταξύ αυτών, για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Παράλληλα, σε επίπεδο ΕΕ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για ένα ταμείο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτεί τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της ιδίας της Ουκρανίας ενόψει της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών που αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα.

Και σε αυτά τα μέτωπα ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των 27 και δεύτερες σκέψεις, διαφωνίες τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί η ισπανική προεδρία… παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγονται το προσεχές διάστημα στη Μαδρίτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από FT  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT