Η Ρωσία τιμάει την «ημέρα νίκης» της Β. Κορέας

Η Ρωσία τιμάει την «ημέρα νίκης» της Β. Κορέας

Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε στη Βόρεια Κορέα για να παραστεί τιμητικά στην 70ή επέτειο της εκεχειρίας του 1953, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο της Κορέας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε στη Βόρεια Κορέα για να παραστεί τιμητικά στην 70ή επέτειο της εκεχειρίας του 1953, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο της Κορέας.

Η αντιπροσωπεία έφθασε στην Πιονγιάνγκ το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το επίσημο μέσο ενημέρωσης της χώρας KCNA και συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, καμία άλλη χώρα δεν έχει στείλει αντιπρόσωπο. Οι αντιπροσωπείες των δύο υπερδυνάμεων θα συμμετάσχουν στον σημερινό εορτασμό της «ημέρας της νίκης», όπου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποσχεθεί πως θα λάβει χώρα μια εκδήλωση «τόσο μεγαλειώδης που θα περάσει στην Ιστορία».

Εικόνες από δορυφόρο υποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα πιθανότατα να ετοιμάζεται για μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, όπως κάνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, στην οποία δεν αποκλείεται να δούμε και το πυρηνικό της οπλοστάσιο να περιφέρεται στους δρόμους της Πιονγιάνγκ.

Πρόσκληση και στην Κίνα

Η συμπερίληψη της Κίνας και της Ρωσίας στη λίστα των φετινών καλεσμένων είναι η πρώτη μετά την πανδημία. Υπενθυμίζεται πως η χώρα είχε επιβάλει αυστηρότατα lockdowns για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό απαγόρευε ακόμη και σε δικούς της πολίτες να εισέρχονται στα εδάφη της, ενώ ήταν από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που ήρε τα μέτρα.

Το υπουργείο Aμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολίασε πως η επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού «θα βοηθήσει την ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ στον Σεργκέι Σοϊγκού, που επισκέπτεται τη χώρα με αφορμή την 70ή επέτειο της εκεχειρίας του 1953.

Αργότερα, σε σύντομο βίντεο που δημοσίευσε στη δημοφιλή ρωσική πλατφόρμα Telegram, φαίνεται ο Σοϊγκού να γίνεται δεκτός από κάποιον στρατιωτικό αξιωματούχο σε κόκκινο χαλί σε αεροδρόμιο της Β. Κορέας. Από πίσω ένα κόκκινο πανό γράφει στα ρωσικά και στα κορεατικά «Καλωσήλθες, Σύντροφε υπουργέ Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοϊγκού!».

Η επέτειος έρχεται σε μια περίοδο έντασης στη χερσόνησο, καθώς τόσο οι δοκιμές ισχυρότατων όπλων εκ μέρους της Βόρειας Κορέας όσο και οι αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα φαίνεται να διαδέχεται η μία την άλλη με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Β. Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις διαφορετικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αντιδρώντας προφανώς στην επιλογή των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά πλοία αλλά και ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα, ως επίδειξη δύναμης.

Εκατό πύραυλοι

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χώρα έχει ρίξει πάνω από εκατό δοκιμαστικούς πυραύλους, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ώστε να επιταχύνει την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του και να αυξήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της.

Η Βόρεια Κορέα έχει στηρίξει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιμένοντας πως η «ηγεμονική πολιτική» των ΗΠΑ και της Δύσης ανάγκασαν τη Μόσχα να αναλάβει στρατιωτική δράση, ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Β. Κορέα πως προμηθεύει όπλα στους Ρώσους, βοηθώντας την παράνομη κατοχή και εισβολή, κάτι που η Πιονγιάνγκ έχει διαψεύσει.

Με τη σειρά της η Ρωσία, όπως και η Κίνα, άσκησαν βέτο στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Β. Κορέα εξαιτίας των πυραυλικών δοκιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT