Στην Τουρκία ο νέος ΥΠΕΞ της Κίνας

Συνεχίζεται η σεναριολογία για την τύχη του προκατόχου του, Κιν Γκανγκ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΓΚΥΡΑ. Την Τουρκία επισκέφθηκε στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τον διορισμό του ο νέος ΥΠΕΞ της Κίνας, Ουάνγκ Γι, τη στιγμή που συνεχίζεται η σεναριολογία για την τύχη του προκατόχου του, Κιν Γκανγκ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης εδώ και έναν μήνα. Η απόφαση αντικατάστασης του Κιν από τον Ουάνγκ απηχεί την επιθυμία του Πεκίνου για συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική, αφού ο Ουάνγκ είχε ήδη διατελέσει ΥΠΕΞ και είναι οικείο πρόσωπο στην Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Το γεγονός πάντως ότι ο Ουάνγκ διαθέτει αυτό το πόστο, ενώ παραμένει επικεφαλής της διπλωματίας και στο ΚΚΚ θεωρείται προσωρινή λύση.

Η άνοδος του Κιν στην κυβερνητική ιεραρχία αποδόθηκε αρχικά στην εγγύτητά του στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος χρεώνεται όμως τώρα την ατυχή επιλογή του, αφού η θητεία του στη θέση του ΥΠΕΞ διήρκεσε λίγο περισσότερο από έξι μήνες. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι ο Κιν δεν ήταν αρεστός στο κινεζικό ΥΠΕΞ, καθώς η προαγωγή του ενόχλησε τους υπόλοιπους υποψηφίους για τον θώκο. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και πως η τρέχουσα διευθέτηση είναι μια προσπάθεια να μην εκτεθεί ο Σι. Παράλληλα κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί στον Ουάνγκ ο τίτλος του ΥΠΕΞ, ώστε να μπορεί να συναντάται με τους ξένους ομολόγους του χωρίς να απαιτούνται περιττές δικαιολογίες περί ασαφούς ασθένειας του Κιν.

Ο Ουάνγκ συζήτησε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του, Φιντάν, για την Ουκρανία, το κινεζικό σχέδιο αναβίωσης του Δρόμου του Μεταξιού, αλλά και το ακανθώδες θέμα των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Από την άνοδο στην πτώση

Ο Κιν γεννήθηκε στη βορειοανατολική πόλη Τιανγίν το 1966, είναι παντρεμένος κι έχει έναν γιο. Είναι μέλος του ΚΚΚ από το 1998, οπότε εντάχθηκε στο κόμμα κατά τα πρώτα βήματα στη διπλωματική του καριέρα, όταν εργαζόταν στην πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο, το πρώτο από τα τρία πόστα του. Μεταξύ 2006 και 2014 έγινε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, υιοθετώντας σκληρούς τόνους και εγκαινιάζοντας το ύφος του «μαχητή λύκου», όπως χαρακτηρίστηκε. Από το 2011 έως το 2018 ο Κιν έγινε διευθυντής του γραφείου ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το πρωτόκολλο. Ετσι ήρθε κοντά στον Σι διοργανώνοντας τα ταξίδια του και συνοδεύοντας τον πρόεδρο σε πολλά από αυτά. Η κορύφωση της σταδιοδρομίας του ήρθε στο ναδίρ των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας: διορίστηκε πρέσβης στις ΗΠΑ το 2021, εν μέσω πανδημίας. Ερωτηθείς τότε ποιος είναι ο στόχος του, απάντησε: «Να μην τα κάνω θάλασσα». Στην πρώτη του συνέντευξη από την Ουάσιγκτον, κατηγόρησε την Ταϊβάν ότι επιζητεί την ανεξαρτησία, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη Κίνα και ΗΠΑ και υπεραμύνθηκε της μεταχείρισης των Ουιγούρων στην επαρχία Σινγιάνγκ, διαψεύδοντας τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα δημοσιεύματα της περιόδου εμφάνιζαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να τον έχουν αποκλείσει από υψηλόβαθμες επαφές, με αποτέλεσμα ο Κιν να συναντάται κυρίως με δημάρχους και κυβερνήτες. Το γεγονός ότι ο Κιν παραμένει στο κρατικό συμβούλιο προς το παρόν εγείρει ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα, τόσο για την τύχη του στο μέλλον όσο και τους λόγους απομάκρυνσής του. Τα σενάρια κυμαίνονται από τη μάχη εξουσίας με τον Ουάνγκ, κάποιο πολιτικό σφάλμα στη διάρκεια ή στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν την εβδομάδα που εξαφανίστηκε ή, τέλος, κάποια εμπλοκή με τις μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας. Η επικρατέστερη εκδοχή μέχρι τώρα είναι ότι διατηρούσε σχέση με τηλεπαρουσιάστρια, η οποία επίσης έχει χαθεί από τη δημόσια σφαίρα αφότου πόσταρε στο τουίτερ φωτογραφία της από συνέντευξη με τον Κιν στις 11 Απριλίου. Πάντως, υπό κανονικές συνθήκες μια εξωσυζυγική σχέση δεν θα οδηγούσε σε αποπομπή ενός πολιτικού. Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Ουάνγκ συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το φιλόδοξο κινεζικό σχέδιο για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, αλλά και το ακανθώδες θέμα των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Κατά τη συνάντησή του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι δύο χώρες θα εντείνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε διεθνείς και περιφερειακούς τομείς. Οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT