Kίνα: Οι νέοι επιστρέφουν στα πατρικά τους ως «παιδιά πλήρους απασχόλησης»

Kίνα: Οι νέοι επιστρέφουν στα πατρικά τους ως «παιδιά πλήρους απασχόλησης»

Η εργασιακή απογοήτευση ή η κόπωση της ανεργίας αναγκάζει ολοένα και περισσότερους νέους Κινέζους να γίνουν ξανά «γιοι και κόρες πλήρους απασχόλησης», ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα social media στα τέλη του περασμένου έτους. 

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαμωμένη από την ασφυκτική πίεση να πετύχει ως φωτογράφος, η Λίτσκι Λι αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια καλύτερη προσφορά: Να παρατήσει τη δουλειά της και να γίνει ξανά το «παιδί» της οικογένειάς της, αυτή τη φορά επ’αμοιβή. 

Η 21χρονη Λι περνά πλέον τις μέρες της ψωνίζοντας για την οικογένειά της και φροντίζοντας τη γιαγιά της που πάσχει από άνοια. Για τις οικογενειακές «υπηρεσίες» της αμείβεται με 6.000 γουάν μηνιαίως, κοινώς 835 δολάρια, μισθός που θεωρείται ένας ικανοποιητικός μισθός για τη μεσαία τάξη της πόλης Λουογιάνγκ της Κίνας

«Ο λόγος για τον οποίο επέστρεψα σπίτι, είναι γιατί δεν αντέχω πια την πίεση της δουλειάς. Δεν θέλω να ανταγωνίζομαι τους συνομηλίκους μου. Επομένως, επιλέγω να ρίξω ρυθμούς. Δεν χρειάζομαι απαραιτήτως μια καλά αμειβόμενη δουλειά ή μια καλύτερη ζωή» ανέφερε η ίδια. 

Η Λι είναι μία από τους πολλούς νέους Κινέζους τους οποίους η εργασιακή απογοήτευση ή η κόπωση της ανεργίας αναγκάζει να γίνουν ξανά «γιοι και κόρες πλήρους απασχόλησης», ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα social media στα τέλη του περασμένου έτους. 

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ηλικίας 16 – 24 χρόνων στις αστικές περιοχές της Κίνας εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό του 21,3% τον περασμένο μήνα

Η ανεργία των νέων σε συνδυασμό με τη χλιαρή εγχώρια κατανάλωση, την ύφεση στην ιδιωτική βιομηχανία και την προβληματική αγορά ακινήτων, έχουν αναδειχτεί σε «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση της Κίνας που ακόμη αγωνίζεται να επανέλθει κοινωνικά και οικονομικά μετά την πανδημία κορωνοϊού. 

«Αν 16 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι ‘ρίχνουν ρυθμούς’ στα σπίτια τους ή βασίζονται στους γονείς τους και άρα δεν αναζητούν ενεργά δουλειά, ο πραγματικός δείκτης ανεργίας για τους νέους ίσως ήταν και 46,5 τον Μάρτιο» σημειώνει ο Ζανγκ Νταντάν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, σε άρθρο γνώμης για το φαινόμενο. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT