Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Έκκληση για ηρεμία

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Έκκληση για ηρεμία

Ο πρόεδρος Χέρτζογκ με την ευκαιρία της εβραϊκής νηστείας την Πέμπτη, απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση, καθώς οι διαδηλωτές καλούν σε νέες κινητοποιήσεις.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Ισραήλ βυθίζεται περισσότερο στην κρίση, μετά την ψήφιση νόμου της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προέτρεψε του πολίτες να απόσχουν από κάθε μορφή βίας.

Ο Χέρτζογκ με την ευκαιρία της εβραϊκής νηστείας την Πέμπτη, απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση, καθώς οι διαδηλωτές καλούν σε νέες κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τον αντίκτυπο στην οικονομία και η κρίση απειλεί να εξαπλωθεί στον στρατό.

Διχασμένη η κοινωνία

Τα σχέδια του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και της δεξιάς κυβέρνησής του έχουν προκαλέσει κύμα πολύμηνων διαμαρτυριών, άνευ προηγουμένου, δημιουργώντας βαθύ χάσμα στην ισραηλινή κοινωνία.

Οι διαμαρτυρίες διογκώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρώτη από τις αλλαγές που περιορίζουν τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε μία πύρρειο νίκη για τον κυβερνώντα θρησκευτικό-εθνικιστικό συνασπισμό και ενώ η κρίση μαίνεται για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Δύο «στρατόπεδα» 

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Έκκληση για ηρεμία-1

Διαδηλώσεις κατά αλλά και υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης προγραμματίζονταν την ημέρα της νηστείας του Τισσά Μπε’άβ, κατά την οποία το Ισραήλ θρηνεί την καταστροφή δύο αρχαίων εβραϊκών ναών στην Ιερουσαλήμ.

«Κάνω έκκληση σε όλους: Ακόμη και όταν ο πόνος κορυφώνεται, πρέπει να διαφυλάξουμε τα όρια στη διαμάχη και να απέχουμε από τη βία και τα μη αναστρέψιμα μέτρα», ανέφερε στο Facebook ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο ρόλος του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός στην πολιτική ζωή του Ισραήλ.

«Πρέπει να φανταστούμε τη ζωή μας μαζί εδώ – στα επόμενα 40, 50 και 100 χρόνια – και πώς κάθε ενέργεια θα επηρεάσει τα παιδιά και τα εγγόνια μας και τις γέφυρες μεταξύ μας», σημείωσε.

Δικαστική διαμάχη

Ήδη, έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ανατροπή του νέου νόμου, ανοίγοντας τον δρόμο για άνευ προηγουμένου δικαστική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η δικαστική διαμάχη θα ξεκινήσει ήδη από την ερχόμενη Πέμπτη. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει προσφυγή κατά νομοσχεδίου που επικυρώθηκε τον Μάρτιο, περιορίζοντας δικαστικές εξουσίες, όπως η δυνατότητα παύσης του πρωθυπουργού από τα καθήκοντά του.

Οικονομία και στρατός

Το σχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση πλήττει την οικονομία, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο φυγής ξένων επενδυτών.

Παράλληλα, αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο στρατός, σε μία έμμεση αναγνώριση της αύξησης των αιτημάτων για αποχή, προειδοποίησε ότι θα προκληθεί ζημιά στην πολεμική ετοιμότητα της χώρας σταδιακά, εάν παραταθούν «οι μη εμφανίσεις».

«Ιστορικό» κάλεσμα

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Έκκληση για ηρεμία-2

Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα επανέλθουν στις κινητοποιήσεις αμέσως μετά τη νηστεία, με τη δύση του ηλίου.

Υποστηρίζουν ότι το σχέδιο που προωθεί ο Νετανιάχου οδηγεί στον περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, καθώς και ότι αλλάζει μονομερώς το δικαστικό σύστημα υπονομεύοντας τις κάποτε κυρίαρχες κοσμικές φιλελεύθερες αρχές του κράτους.

«Η κυβέρνηση είναι παράνομη» γράφει αφίσα-κάλεσμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φόντο εικόνα από τη λεηλασία του ναού της Ιερουσαλήμ τη ρωμαϊκή εποχή.

«Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν όπως είχαν προγραμματιστεί», προστίθεται στο διαδικτυακό κάλεσμα υψηλού ιστορικού συμβολισμού.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις και ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση των εξουσιών. Αποδίδει μάλιστα τις διαμαρτυρίες σε προσπάθεια ακύρωσης της δημοκρατικής εντολής που έχει λάβει.

Περιοδεία στο Όρος του Ναού

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Έκκληση για ηρεμία-3

Εν τω μεταξύ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, επισκέφθηκε το πρωί το Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ όπου βρίσκονταν οι δύο αρχαίοι εβραϊκοί ναοί. Σήμερα, το όρος φιλοξενεί το τέμενος Αλ-Ακσα, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ.

«Αυτή την ημέρα, σε αυτό το μέρος, είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε – είμαστε όλοι αδέρφια», δήλωσε ο υπουργός. «Δεξιοί, αριστεροί, θρησκευόμενοι, κοσμικοί – είμαστε όλοι οι ίδιοι άνθρωποι. Και όταν ένας τρομοκράτης [μας κοιτάζει], δεν βλέπει διαφορά μεταξύ μας. Σημασία έχει η ενότητα και η αγάπη για το Ισραήλ», τόνισε.

«Αυτό το μέρος το πιο σημαντικό μέρος για τον λαό του Ισραήλ, εδώ είναι που πρέπει να επιστρέψουμε», σημείωσε.

Αντιδράσεις

Η Ιορδανία προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες «της έγκρισης εισβολής εξτρεμιστών στο Αλ Ακσα».

Προηγούμενη επίσκεψη του Μπεν-Γκβίρ στο όρος είχε προκαλέσει οργή στους Παλαιστινίους και στον μουσουλμανικό κόσμο συνολικά.

Παλαιστινιακή ομάδα που συνδέεται με τη Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ σε αντίποινα. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από το Ισραήλ, ούτε αναφέρθηκαν ζημιές.

Με πληροφορίες από Reuters, Jerusalem Post, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT