Ενας στους δύο Γερμανούς απορρίπτει κάθε προοπτική συνεργασίας του CDU με το AfD

Ενας στους δύο Γερμανούς απορρίπτει κάθε προοπτική συνεργασίας του CDU με το AfD

Το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας CDU - AfD έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της ανόδου των δημοσκοπικών ποσοστών του AfD τα οποία παγιώνονται κοντά στο 20%.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους δύο Γερμανούς απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με την παράταξης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) σε τοπικό επίπεδο, πλην όμως υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό (42%) το οποίο φαίνεται ότι δεν θα είχε αντίρρηση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, για το 51% των ερωτηθέντων ένα «άνοιγμα» του CDU προς τα δεξιά δεν αποτελεί επιλογή ούτε σε κεντρικό/ομοσπονδιακό αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο.

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, παρουσιάστηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με το AfD στα κρατιδιακά κοινοβούλια.

Η δήλωση του κ. Μερτς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματός του, με αποτέλεσμα ο αρχηγός του CDU να επανέλθει, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του συνεδρίου του 2018, σύμφωνα με την οποία «απορρίπτεται οποιοσδήποτε συνασπισμός ή παρόμοιες μορφές συνεργασίες τόσο με την Αριστερά όσο και με την AfD», χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ομοσπονδιακού και τοπικού επιπέδου. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD», επανήλθε ο Φρίντριχ Μερτς.

Το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας CDU – AfD έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της ανόδου των δημοσκοπικών ποσοστών του AfD τα οποία παγιώνονται κοντά στο 20%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT