Αφρικανοί ηγέτες αρνήθηκαν να δουν τον Πούτιν

Αφρικανοί ηγέτες αρνήθηκαν να δουν τον Πούτιν

H ετήσια σύνοδος της ρωσικής κυβέρνησης με τους Αφρικανούς ηγέτες, που άρχισε χθες στην Αγία Πετρούπολη, είχε εντυπωσιακά χαμηλή συμμετοχή, γεγονός που φαίνεται να εξόργισε το Κρεμλίνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ετήσια σύνοδος της ρωσικής κυβέρνησης με τους Αφρικανούς ηγέτες, που άρχισε χθες στην Αγία Πετρούπολη, είχε εντυπωσιακά χαμηλή συμμετοχή, γεγονός που φαίνεται να εξόργισε το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, από τους 43 αρχηγούς που βρέθηκαν στην αντίστοιχη σύνοδο του 2019, μόνο οι 17 (σχεδόν το ένα τρίτο) παρευρέθησαν φέτος και δέχθηκαν να συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι περισσότεροι από τους απόντες επέλεξαν να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην επιλογή του Πούτιν να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά.

Ο Πούτιν επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες και προσφέρθηκε να στείλει δωρεάν σιτηρά στην ήπειρο, κάτι που ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι δεν θα αντισταθμίσει την αποχώρηση της Ρωσίας από την κρίσιμη συμφωνία. Η Ρωσία έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τα ουκρανικά λιμάνια, με εκείνο της Οδησσού να δέχεται μπαράζ επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά.

Πυρά κατά της Δύσης

Κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους ότι ασκούν «πρωτοφανή πίεση» στις αφρικανικές χώρες σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσουν τη σύνοδο κορυφής.

«Πρόκειται για μια εντελώς απροκάλυπτη, θρασύτατη παρέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων κρατών μέσω των διπλωματικών τους αποστολών στις αφρικανικές χώρες και των προσπαθειών τους να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία των χωρών αυτών, προκειμένου να αποτρέψουν την ενεργό συμμετοχή τους στο φόρουμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τη χαμηλή συμμετοχή στη φετινή σύνοδο.

Η Μόσχα έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τη συμφωνία –η οποία εξασφάλιζε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο– στις 17 Ιουλίου, προκαλώντας και πάλι φόβους για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα, ιδίως σε μέρη της Αφρικής, όπως η Κένυα, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές αυτές.

Στη σύνοδο του 2019, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί πως θα αυξήσει το εμπόριο με την Αφρική στα 40 δισ. δολάρια τον χρόνο. Ομως τα λόγια του δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο. Πλέον, η οικονομική επιρροή της Ρωσίας στη Μαύρη Ηπειρο υποσκελίζεται από άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα, ενώ τον τελευταίο χρόνο πλήττεται περαιτέρω και εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT