Πολωνία και Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία

Πολωνία και Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία

Εάν δουν ύποπτες κινήσεις από την πλευρά των μισθοφόρων της ρωσικής ομάδας Wagner που έχουν πια εγκατασταθεί στα εδάφη της Λευκορωσίας.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία στην περίπτωση που δουν ύποπτες κινήσεις από την πλευρά των μισθοφόρων της ρωσικής ομάδας Wagner που έχουν πια μεταφερθεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο υποδέχθηκε μισθοφόρους της Wagner στη Λευκορωσία στον απόηχο της αποτυχημένης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Υπάρχει όντως πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αρνόλντας Αμπραμαβίτσιους.

Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται, παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο, να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα.

Για το ενδεχόμενο μιας «πλήρους απομόνωσης» της Λευκορωσίας μίλησε από την πλευρά του, χθες, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν χθες τη μεθόριο με τη Λευκορωσία. Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν «προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP).

Ήδη, η κυκλοφορία είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε αυτά τα σύνορα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από Βαρσοβία και Μινσκ.

Ο Λουκασένκο, σε συνάντηση που είχε με τον Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι θα «κρατήσει» τη Wagner στην κεντρική Λευκορωσία. «Ζητούν να “πάνε δυτικά” […] στη Βαρσοβία», είπε στον Ρώσο ομόλογό του ο Λευκορώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στους μαχητές της μισθοφορικής ομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT