Οι 80άρηδες της αμερικανικής πολιτικής

Οι 80άρηδες της αμερικανικής πολιτικής

Ο Μιτς Μακόνελ έπαψε ξαφνικά να μιλάει για 23 δευτερόλεπτα, εν μέσω δηλώσεών του σε δημοσιογράφους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σκληρή υπενθύμιση για την προχωρημένη ηλικία των ισχυρότερων ανδρών και γυναικών της αμερικανικής πολιτικής σκηνής προσέφερε η ξαφνική παύση κατά την ομιλία του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και τρίτου στη σειρά διαδοχής του προέδρου, Μιτς Μακόνελ. Το επεισόδιο συνέβη στον 81χρονο Μακόνελ την ώρα που μιλούσε σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι 80 ετών, σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερος από τον μέσο όρο ηλικίας των ηγετών του κόσμου, που βρίσκεται στα 62 έτη, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew.

Παρότι ο Μπάιντεν είναι νεότερος από τον 89χρονο πρόεδρο του Καμερούν, Πολ Μπιγιά, που είναι ο γηραιότερος ηγέτης στον κόσμο, θα μπορούσε να είναι παππούς της πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ή του Χιλιανού προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς, και οι δύο 37 ετών.

Ο Μπάιντεν είναι επίσης νεότερος από πολλά μέλη του Κογκρέσου. Την Τετάρτη, ο Μακόνελ διέκοψε την ομιλία στη μέση πρότασης και παρέμεινε σιωπηλός κοιτάζοντας τις κάμερες για 23 δευτερόλεπτα, έως ότου μέλη της συνοδείας του τον οδηγήσουν από το χέρι προς το γραφείο του. Λίγη ώρα αργότερα, ο Μακόνελ διεμήνυε μέσω μηνύματος ότι «όλα πάνε καλά».

Το περιστατικό δημιούργησε ερωτήματα για τη φυσική και διανοητική του κατάσταση, ιδίως μετά τη νοσηλεία του τον περασμένο Μάρτιο για διάσειση ύστερα από πτώση, αν και ο ίδιος ο Μακόνελ διεμήνυσε χθες ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο 89χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αϊόβα Τσακ Γκράσλεϊ, η 89χρονη Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν από την Καλιφόρνια και ο 81χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς είναι και αυτοί πιο ηλικιωμένοι από τον Μακόνελ. Πολλοί νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν περάσει τα 70, με τον μέσο όρο ηλικίας της Γερουσίας να βρίσκεται στα 65,3 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας στις ΗΠΑ είναι μόλις 38,8 χρόνια.

Η προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν έχει εγείρει ερωτήματα για την ικανότητά του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος σκόνταψε πρόσφατα σε βαρίδι στο βήμα για την ομιλία του, είναι ασταθής στο βάδισμά του και έχει γίνει γνωστός για τα λεκτικά του ατοπήματα. Πολλοί Αμερικανοί εκφράζουν σε δημοσκοπήσεις την επιθυμία τους Μπάιντεν και Τραμπ να αποσυρθούν από την πολιτική σκηνή πριν από το 2024. Ερωτηθείς για την ηλικία του Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει τα επιτεύγματά του, όπως τη νίκη του το 2020 και την ψήφιση πλήθους νομοσχεδίων του από το Κογκρέσο.

Αλλο ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν η γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν εμφανίσθηκε να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση κατά τη διάρκεια ψήφου επιτροπής της Γερουσίας. Οταν ο κλητήρας του οργάνου κάλεσε την κ. Φαϊνστάιν να ρίξει την ψήφο της στην επιτροπή χρηματοδοτήσεων, η γερουσιαστής άρχισε να διαβάζει ομιλία της, αντί να δηλώσει μόνο εάν ψηφίζει ή όχι την απόφαση για επέκταση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Καθώς η Φαϊνστάιν συνέχιζε να διαβάζει την προετοιμασμένη από τους βοηθούς ομιλία της, η γερουσιαστής Πάτι Μέρι, που καθόταν δίπλα της, τής είπε χαμηλόφωνα, αλλά εμφανώς ενοχλημένη, να ψηφίσει ναι ή όχι. Η 89χρονη γερουσιαστής χαμογέλασε ευγενικά και ψήφισε «ναι».

Η Φαϊνστάιν, πανίσχυρη γερουσιαστής της Καλιφόρνιας που υιοθέτησε παραδοσιακά προοδευτικές θέσεις στη Γερουσία, απουσίασε δύο μήνες φέτος, μετά τη διάγνωσή της με έρπητα ζωστήρα. Η ισχνή πλειοψηφία δύο εδρών που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία υποχρέωσε το όργανο να αναβάλει επείγουσες εργασίες του εξαιτίας της απουσίας της Φαϊνστάιν, όπως την έγκριση ομοσπονδιακών δικαστών.

Η γερουσιαστής επέστρεψε στην Ουάσιγκτον τον Μάιο με αναπηρικό αμαξίδιο, έχοντας διαγνωσθεί με εγκεφαλίτιδα, επικίνδυνη επιπλοκή του έρπητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT