Πακιστάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας σε πολιτική συγκέντρωση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας σε πολιτική συγκέντρωση

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συγκέντρωση του συντηρητικού κόμματος Jamiat Ulema Islam-Fazl, γνωστό για τους δεσμούς του με το σκληροπυρηνικό πολιτικό Ισλάμ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικά σε πολιτική συγκέντρωση στη βορειοδυτική επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν την Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συγκέντρωση του συντηρητικού κόμματος Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), γνωστό για τους δεσμούς του με το σκληροπυρηνικό πολιτικό Ισλάμ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας είπε στο Reuters ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Μπατζαούρ και των  γειτονικών περιοχών όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι τραυματίες, δήλωσε αστυνομικός της περιοχής. Οι βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας της επαρχίας Πεσαβάρ με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Αναζωπύρωση των επιθέσεων

Το Πακιστάν βιώνει αναζωπύρωση των επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές από πέρυσι, όταν κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) και του Ισλαμαμπάντ.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις πρόσφατες επιθέσεις αφορούσαν δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι πολιτικές συγκεντρώσεις.

Το TTP ορκίζεται πίστη στους Ταλιμπάν στον δυτικό γείτονα, το Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι άμεσα τμήμα τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν λένε ότι το TTP έχει καταφύγια στο Αφγανιστάν, κάτι που η διοίκηση των Ταλιμπάν αρνείται.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν καταδίκασε την έκρηξη σε δήλωση του εκπροσώπου της.

Το TTP δεν είναι η μοναδική ομάδα μαχητών που πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, η οποία έχει επίσης χτυπηθεί από τοπικό τμήμα του Ισλαμικού Κράτους.

Το κόμμα που μπήκε σήμερα στο στόχαστρο της επίθεσης, το JUI-F, είναι σημαντικός σύμμαχος της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. Η χώρα προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Νοέμβριο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT