Η Κίνα απομάκρυνε τους επικεφαλής του πυρηνικού οπλοστασίου

Η Κίνα απομάκρυνε τους επικεφαλής του πυρηνικού οπλοστασίου

Οι δύο στρατηγοί που αντικαταστάθηκαν, ερευνώνται για υποτιθέμενη διαρροή στρατιωτικών μυστικών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αντικατέστησε τους δύο στρατηγούς που διοικούσαν τις πυραυλικές δυνάμεις της χώρας, επιφέροντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη εκκαθάριση στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού της χώρας εδώ και μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα αντικαταστάθηκαν ο στρατηγός Λι Γιουτσάο, διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και ο αναπληρωτής του στρατηγός Λιου Γκουανγκμπίν οι οποίοι εδώ και καιρό δεν είχαν εμφανιστεί δημοσίως. 

Το Πεκίνο δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το πού βρίσκονται οι Λι και Λιου, αλλά ξένοι αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για τις πληροφορίες σχετικά με το θέμα πιστεύουν ότι οι δύο στρατηγοί ερευνώνται για φερόμενη διαρροή στρατιωτικών μυστικών.

Η αντικατάσταση τους έρχεται εννέα χρόνια αφότου, ο στρατηγός Σου Τσαϊχού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ήρθε αντιμέτωπος με κατηγορίες για παθητική δωροδοκία σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στις ένοπλες δυνάμεις της ασιατικής χώρας.

Κινέζοι αξιωματούχοι συχνά εξαφανίζονται από το προσκήνιο όταν η ηγεσία είναι δυσαρεστημένη μαζί τους ή αντιμετωπίζουν έρευνες για διαφθορά. 

Προ ημερών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ ο οποίος απουσίαζε από τις δημόσιες υποχρεώσεις για ένα μήνα αντικαταστάθηκε από τον προκάτοχό του, Γουάνγκ Γι.

Ο 57χρονος υπουργός διορίστηκε στη θέση του τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρούνταν έμπιστος συνεργάτης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Υπήρξε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της κινεζικής κυβέρνησης και η παρατεταμένη απουσία του έχει συζητηθεί έντονα τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και από τους πολίτες στην Κίνα. 

Mε πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT