Νίγηρας: Με γαλλικά αεροσκάφη η απομάκρυνση Ευρωπαίων

Νίγηρας: Με γαλλικά αεροσκάφη η απομάκρυνση Ευρωπαίων

Το Παρίσι στέλνει αεροπλάνα για να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους, στον απόηχο του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η Ιταλία ετοιμάζει δική της ειδική πτήση για τον ίδιο σκοπό.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία πρόκειται να απομακρύνει εκατοντάδες πολίτες από τον Νίγηρα τις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναέριος χώρος του Νίγηρα είναι πια κλειστός για εμπορικές πτήσεις, από το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης Τετάρτης και έπειτα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το συνεχιζόμενο πραξικόπημα στον Νίγηρα και δεδομένου ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανησυχητική, αποφασίσαμε να βεβαιωθούμε ότι οι Γάλλοι πολίτες που θέλουν να φύγουν από τον Νίγηρα μπορούν να το κάνουν», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις θα πραγματοποιηθούν με αεροπλάνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, οι επιχειρήσεις εκκένωσης θα ξεκινήσουν αργότερα σήμερα με την προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Η Ιταλία είπε επίσης ότι ετοιμάζει δική της ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, ενώ έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα είναι παράλληλα και περισσότεροι από 70 Ισπανοί υπήκοοι.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους πολίτες του που βρίσκονται στον Νίγηρα να αποχωρήσουν από τη χώρα με τις πτήσεις που αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι γαλλικές Αρχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν στρατεύματα στον Νίγηρα. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση για απομάκρυνση αυτών των στρατευμάτων.

Ο Κατρίν Κολόνα είπε ότι η Γαλλία έχει επικοινωνήσει με τις αρχές του Νίγηρα για να βεβαιωθεί ότι η εκκένωση θα μπορούσε να προχωρήσει με ασφάλεια.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT