Υποστελεχωμένοι και υπό διαρκή πύρα: Ο αγώνας των Ουκρανών γιατρών να περιθάλψουν τους τραυματίες

Υποστελεχωμένοι και υπό διαρκή πύρα: Ο αγώνας των Ουκρανών γιατρών να περιθάλψουν τους τραυματίες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aκούστηκε μια αναταραχή και στη συνέχεια μια κραυγή. Στρατιώτες μετέφεραν δύο άνδρες σε φορεία. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι τραυματίες τοποθετήθηκαν πάνω σε χειρουργικά τραπέζια και οι νοσοκόμοι άρχισαν να κόβουν τα ματωμένα ρούχα. 

Οι πληγωμένοι στρατιώτες της 110ης Ταξιαρχίας είχαν φτάσει από το νότιο μέτωπο της Ουκρανίας στην περιοχή Ζαπορίζια σε έναν από τους δώδεκα ιατρικούς σταθμούς που έχει δημιουργήσει ο στρατός σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξασφαλίσει άμεση φροντίδα.

Τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να διασπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια ευρεία αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν κατεχόμενα εδάφη, οι μονάδες τους έπεσαν πάνω σε ναρκοπέδια, σε σφοδρά πυρά του ρωσικού πυροβολικού και σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Καθώς η αντεπίθεση εξελίσσεται οδυνηρά αργά, οι ουκρανικές μονάδες προσκρούουν σε οχυρωμένες ρωσικές άμυνες και υφίστανται βαριές απώλειες.

Υποστελεχωμένοι και υπό διαρκή πύρα: Ο αγώνας των Ουκρανών γιατρών να περιθάλψουν τους τραυματίες-1
The New York Times

Τοποθετημένα κοντά στις γραμμές του μετώπου, τα σημεία ιατρικής φροντίδας δέχονται συνεχώς στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί στις μάχες. «Είναι αμέτρητοι», δήλωσε γιατρός από το κέντρο όπου νοσηλεύονταν οι τρεις άνδρες της 110ης Ταξιαρχίας.

Η Ουκρανία δημιούργησε ένα εκτενές σύστημα ιατρικής περίθαλψης που περιλαμβάνει 20 έκτακτα νοσοκομεία, μια σειρά από «σημεία σταθεροποίησης» και έως και 50 ιατρικές μονάδες συνδεδεμένες με τις ταξιαρχίες.

Οι τραυματίες είναι χρωματικά κωδικοποιημένοι ανάλογα με τη σοβαρότητα. «Μπορώ να δω από το κινητό αν είναι κίτρινοι, πράσινοι ή κόκκινοι», είπε ο άνθρωπος που έστησε τη δομή, ο δρ. Ρομάν Κουζίβ, επικεφαλής του στρατιωτικού νοσοκομείου της Ζαπορίζια. 

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε τραυματίας στρατιώτης θα λαμβάνει υψηλού επιπέδου περίθαλψη εντός 25 λεπτών. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Ενας γιατρός μάχης στη γραμμή του μετώπου παρέχει γρήγορα τις πρώτες βοήθειες, αλλά τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού είναι συχνά τόσο έντονα που μερικές φορές οι μονάδες δεν μπορούν να απομακρύνουν τους τραυματίες για ώρες.

Τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους στρατιώτες στα σημεία σταθεροποίησης συχνά δέχονται και αυτά πυρά και οι στρατιώτες πρέπει μερικές φορές να σύρουν ή να μεταφέρουν τους τραυματίες για αρκετά χιλιόμετρα με τα πόδια.

Παρά το χάος του πολέμου, το σύστημα λειτουργεί.

Στα σημεία σταθεροποίησης, οι γιατροί αποτρέπουν την απώλεια αίματος πριν στείλουν τους ασθενείς σε καλύτερα εξοπλισμένα σημεία όπου μπορούν να χειρουργηθούν. Τη νύχτα, εργάζονταν στο σκοτάδι για λόγους ασφαλείας, χρησιμοποιώντας κυρίως ένα κόκκινο φως, το οποίο είναι λιγότερο ανιχνεύσιμο, στους προβολείς των Ρώσων.

Υποστελεχωμένοι και υπό διαρκή πύρα: Ο αγώνας των Ουκρανών γιατρών να περιθάλψουν τους τραυματίες-2
The New York Times

Ορισμένοι γιατροί είπαν ότι πέρυσι αντιμετώπισαν μεγαλύτερες απώλειες, ένας εξ’αυτών ανέφερε μάλιστα ότι περιέθαλπαν έως και 250 άτομα την ημέρα στην αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας. Η Ουκρανία δεν δημοσιεύει αριθμούς απωλειών, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ξεπερνά κατά πολύ τους 100.000.

Κατά τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, πολλοί στρατιώτες δεν είχαν κράνη και έφεραν συχνά θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι, δήλωσε ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της 110ης Ταξιαρχίας, ο οποίος διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα σημεία σταθεροποίησης.

«Ολοι είχαν πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά η νέα απειλή είναι οι ρωσικές νάρκες» λέει ο ίδιος. 

Οι γιατροί βασίζονται σε δωρεές, κυρίως από την ουκρανική διασπορά σε όλον τον κόσμο, για πρόσθετο εξοπλισμό. «Το μηχάνημα υπερήχων αγοράστηκε για εμάς από Ουκρανούς που ζουν στην Αυστραλία. Εχουμε ένα ασθενοφόρο που αγοράστηκε από Αμερικανούς και παραδόθηκε μέσω της Ουκρανικής Εκκλησίας», αναφέρει ο ίδιος γιατρός. 

Ωστόσο υπάρχει έλλειψη γιατρών και κυρίως νοσηλευτών.

Υποστελεχωμένοι και υπό διαρκή πύρα: Ο αγώνας των Ουκρανών γιατρών να περιθάλψουν τους τραυματίες-3
The New York Times
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT