Ντόναλντ Τραμπ: Η δίκη την οποία χρειάζεται η Αμερική

Ντόναλντ Τραμπ: Η δίκη την οποία χρειάζεται η Αμερική

Για να κηρυχθεί ο Τραμπ ένοχος, ο εισαγγελέας θα πρέπει να αποδείξει ότι είχε σκοπό να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη ή να προβεί σε ψευδορκία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστικό σύστημα εκστρατεύει –επιτέλους– εναντίον της πιο ανειλικρινούς, κακόβουλης και βλαβερής συνωμοσίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ από τον εισαγγελέα Τζακ Σμιθ αποτελεί την κορύφωση εντατικής προσπάθειας απονομής δικαιοσύνης σε όσους αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Τις εβδομάδες μετά τις εκλογές του 2020, η Δικαιοσύνη βρέθηκε σε στάση άμυνας, αντιμετωπίζοντας σωρεία αβάσιμων ενστάσεων, με στόχο την ακύρωση του αποτελέσματος. Στα χρόνια που πέρασαν μετά τη βίαιη εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021, το νομικό σύστημα πέρασε από την άμυνα στην επίθεση, ασκώντας πρώτα διώξεις εναντίον των στρατιωτών του Τραμπ, οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, και αργότερα εναντίον των επικεφαλής ακροδεξιών πολιτοφυλακών που τους καθοδηγούσαν.

Σήμερα, ο Σμιθ στρέφεται εναντίον του ίδιου του Τραμπ. Η έκβαση της υπόθεσης είναι, ωστόσο, αβέβαιη, καθώς πολλά εξαρτώνται από την ψυχική κατάσταση του Τραμπ. Η εισαγγελία καλείται να αποδείξει ότι ο Τραμπ συνωμότησε προκειμένου να επηρεάσει τη μετάβαση εξουσίας. Για να κηρυχθεί, βέβαια, ένοχος, ο εισαγγελέας θα πρέπει να αποδείξει ότι είχε σκοπό να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη ή να προβεί σε ψευδορκία.

Αν, όμως, η υπεράσπιση του Τραμπ αποδείξει ότι ο τότε πρόεδρος εξώθησε τους οπαδούς του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο επειδή πίστευε καλόπιστα ότι το αποτέλεσμα είχε προέλθει από νοθεία μεγάλης κλίμακας, τότε δεν παραβίασε τον νόμο και ο κατηγορούμενος θα αθωωθεί. Η ίδια η δίωξη αναγνωρίζει τα συνταγματικά θέματα που εγείρει. Στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Ο Τραμπ είχε δικαίωμα, όπως κάθε πολίτης, να μιλήσει δημόσια για τις εκλογές, ακόμη και να ισχυρισθεί ότι είχε κερδίσει».

Η εισαγγελία καλείται έτσι να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Τραμπ συνειδητοποιούσε ότι έχει χάσει. Το ισχυρότερο χαρτί του Σμιθ είναι η στρατιά συνεργατών του Τραμπ, από τον αντιπρόεδρο Πενς και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μέχρι στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι του υπογράμμισαν πριν και μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο ότι δεν είχε σημειωθεί νοθεία.

Ακόμη και εάν ο Τραμπ καταδικασθεί, η αφοσίωση των οπαδών του στο πρόσωπό του δεν αναμένεται να μειωθεί. Μία καταδίκη του, βέβαια, θα στερήσει επιχειρήματα από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι παρουσίασαν την επιτροπή της Βουλής για την 6η Ιανουαρίου ως μεροληπτική και μίλησαν για πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Μια δίκη ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, με αγορεύσεις νομικών των δύο πλευρών, καταθέσεις μαρτύρων και παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων δεν θα επέτρεπε στους πολίτες αυτούς να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της απόφασης.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν σήμερα ότι ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη στην προεδρία ως αποτέλεσμα καλπονοθείας. Η πίστη τους αυτή κλονίζει την πίστη στη δημοκρατία μας και απειλεί την ίδια της την ύπαρξη. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να αντιστραφούν οι πεποιθήσεις αυτές, ιδιαίτερα αν οι κάτοχοί τους πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι το αθώο θύμα ύπουλου βαθέος κράτους. Η Δικαιοσύνη μπορεί, όμως, να βάλει τους ισχυρισμούς του κάτω από μικροσκόπιο, μεταβάλλοντας όσες αντιλήψεις είναι ακόμη ευεπίφορες στην αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT