Γερμανία – δημοσκοπήσεις: Το AfD συνεχίζει να ανεβαίνει

Γερμανία – δημοσκοπήσεις: Το AfD συνεχίζει να ανεβαίνει

Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι καλούνται να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια και τη δυσπιστία των ψηφοφόρων.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeutschlandTrend που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) προηγείται με 27% (-1 από την προηγούμενη μέτρηση), ακολουθούμενη από το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD το οποίο παγιώνεται στη δεύτερη θέση με 21% (+1).

Όσο για τους νυν κυβερνώντες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 17% (-1), οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 15% (+1) και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) παραμένει σταθερό με 7%. 

Κατά τα λοιπά, η Αριστερά (Linke) συγκεντρώνει 4%.

Η άποψη των Γερμανών για την κυβέρνησή τους παραμένει αρνητική, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο της, ενώ μόνο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αξιολογείται θετικά από τους ψηφοφόρους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπος, μάλιστα, με τη χειρότερη επίδοσή από την αρχή της θητείας του, με 31%.

Αρνητικά είναι όμως τα στοιχεία και για τους αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες. Μόλις το 19% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι μια κυβέρνηση υπό τα CDU/CSU θα είχε καλύτερες επιδόσεις από τη σημερινή, ενώ μόνο το 16% θεωρεί ότι ο αρχηγός του CDU, ο Φρίντριχ Μερτς, είναι κατάλληλος για καγκελάριος.

Η δημοσκοπική εκτίναξη του AfD έχει προκαλέσει συζητήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το CDU. Η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών πάντως διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ούτε σε ομοσπονδιακό ούτε σε τοπικό επίπεδο». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeutschlandTrend που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθή την τοποθέτηση του CDU, σε αντίθεση με το 29% που την αποκηρύσσει ως λανθασμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT