Ενας ράπερ, η φωνή προσφύγων

Ο Γκάλι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιταλία, σώζει και στηρίζει τους μετανάστες, ενώ στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντί τους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Μαρτίου, εβδομάδες μετά το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες στις ακτές της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, τα νερά της Μεσογείου ακόμη ξέβραζαν απομεινάρια: σανίδες, μηχανικά κομμάτια του καραβιού, παιδικά παπούτσια, πτώματα. Τετρακόσια χιλιόμετρα μακριά, στα ύδατα της Σικελίας, άνθρωποι από όλη την Ιταλία και όχι μόνον, αφιέρωναν εθελοντικά το Σαββατοκύριακό τους για να μάθουν πώς να εκτελούν διασώσεις στη θάλασσα. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν ερασιτέχνες αλλά και «μπαρουτοκαπνισμένοι» διασώστες, άνθρωποι που στη συνηθισμένη ζωή τους ήταν δάσκαλοι, τραυματιοφορείς, φοιτητές, επαγγελματίες ναυτικοί, ακόμη και ένας σεφ.

Την Κυριακή, ένας ξεχωριστός επισκέπτης ήρθε μαζί τους· θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη εθελοντής, ντυμένος όπως οι άλλοι με το μπλε κράνος και το αντιανεμικό, αν εξαιρέσουμε τις ματιές που κατευθύνονταν συνεχώς προς το μέρος του, μερικές από τις οποίες τον κάρφωναν επίμονα – το τίμημα του να είσαι τόσο διάσημος. Στην πατρίδα του, την Ιταλία, όλοι τον γνωρίζουν με το παρατσούκλι του: Γκάλι (Ghali), που στα αραβικά σημαίνει «πολύτιμος».

Ο γεννηθείς στο Μιλάνο από Τυνήσιους γονείς ράπερ Γκάλι έχει γίνει πλέον ο Νο 1 Ιταλός καλλιτέχνης που παίρνει θέση υπέρ της στήριξης των μεταναστών που έρχονται σε τεράστια κύματα, σε μια χώρα που πρόσφατα εξέλεξε μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Γκάλι δώρισε στη ΜΚΟ Mediterranea Saving Human ένα σωστικό σκάφος, από εκείνα που μπορούν να επέμβουν για τη διάσωση επιβατών ενός πλοίου που έχει βουλιάξει. «Είναι το πιο ραπ πράγμα που μπορείς να κάνεις», είχε πει ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με την αγορά του, ενώ είχε σχολιάσει επίμονα πως «από μόνο του δεν είναι αρκετό».

Ο Γκάλι έχει δημιουργήσει μια μοναδική περσόνα αφηγούμενος την πραγματικότητά του ως γιος Τυνήσιων μεταναστών, σε τραγούδια τόσο δημοφιλή που έχουν ακουστεί σε διαφημίσεις για την BMW, τα McDonald’s και την Oreo.

Ταυτόχρονα λατρεύει την Ιταλία, που αποκαλεί και χώρα του. Το «Cara Italia» (αγαπημένη μου Ιταλία) χρησιμοποιήθηκε σε μια πανταχού παρούσα διαφήμιση της Vodafone.

Τον Ιούλιο, ταξίδεψε στην Τυνησία για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, την οποία πλέον επισκέπτεται τακτικά. Τις πρώτες πρωινές ώρες πριν φύγει, χωρίς να έχει ακόμη κοιμηθεί έπειτα από εμφάνιση ως «γκεστ» στη συναυλία ενός άλλου ράπερ στο Μιλάνο, μπήκε να δει τα από καιρό αγνοημένα εισερχόμενα μηνύματά του στο Instagram. Είχε μείνει άναυδος με το πόσο πολλά μηνύματα είχε λάβει τους προηγούμενους μήνες από Τυνήσιους που εκλιπαρούσαν τη βοήθειά του για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού τους κι ένιωσε ότι πρέπει να τους συνδράμει.

«Χρειάζονται βοήθεια»

Μιλώντας από μια καφετέρια στην Τυνησία, που βρίσκεται πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου, ο Γκάλι είπε: «Παρά τα άσχημα νέα που ακούν διαρκώς, παρά το πόσο επικίνδυνο είναι, οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο τη Μεσόγειο και χρειάζονται τη βοήθειά μου».

«Στην Τυνησία, μαθαίνεις από πολύ μικρή ηλικία ότι δεν μπορείς να ονειρεύεσαι», επισήμανε. «Σε αποθαρρύνουν αμέσως από αυτό. Αν στην Ιταλία μπορείς ακόμη να ονειρεύεσαι, τότε ένας νεαρός Τυνήσιος που θέλει να κάνει κάτι στη ζωή του, φεύγει απλώς για να μπορεί να ονειρεύεται, να έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT