Μετά τη γεωπολιτική, η οικονομία: ΗΠΑ και Κίνα σε τροχιά αποσύνδεσης

Μετά τη γεωπολιτική, η οικονομία: ΗΠΑ και Κίνα σε τροχιά αποσύνδεσης

Επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες μειώνονται, φανερώνοντας τάσεις αποσύνδεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από οικονομική – επιχειρηματική σκοπιά, ΗΠΑ και Κίνα δείχνουν πια να απομακρύνονται η μία από την άλλη, με τους αναλυτές να αποδίδουν αυτές τις αποκλίνουσες τάσεις στις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν ανέβει αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα έχουν υποχωρήσει σημαντικά φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ παράλληλα έχουν υποχωρήσει σημαντικά και οι αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Αλλά και αντιστρόφως, οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ έχουν επίσης υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι FT, οι κινεζικές επιχειρηματικές συμφωνίες (deal activity) στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι κινεζικές επενδύσεις που σχετίζονται με συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ έχουν ανέλθει σε συνολικά μόλις 221 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, με το εν λόγω ποσό να είναι το χαμηλότερο μετά το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dealogic. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό άγγιζε τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε την Κίνα, έχει πάντως υποστηρίξει από την πλευρά της ότι ενδεχόμενη αποσύνδεση των δύο οικονομιών θα είχε «ολέθριες» επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, έχουν παράλληλα υποχωρήσει σημαντικά φέτος – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πάνω από δέκα ετών – και τα κινεζικά «ντιλ» στη Γερμανία τα οποία μέχρι στιγμής, για το έτος 2023, δεν ξεπερνούν τα 189 εκατομμύρια δολάρια.    

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT