Ερντογάν: Πιθανή μέσα στον Αύγουστο η επίσκεψη Πούτιν

Ερντογάν: Πιθανή μέσα στον Αύγουστο η επίσκεψη Πούτιν

Η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία του ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας την Παρασκευή σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται.

«Η ημερομηνία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, όλοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, ελπίζω ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο», σημείωσε.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έπονται τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Τετάρτη με τον Πούτιν, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε στο Ρώσο ομόλογό του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση».

Η Τουρκία μεσολάβησε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Ιούλιο για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών απο τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Άγκυρας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν υποσχέθηκε την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ο Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι συμφωνεί με τη Ρωσία για την ανάγκη εφοδιασμού των λιγότερο ανεπτυγμένων αφρικανικών χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT