Αντιδράσεις διεθνώς για τη νέα ποινή στον Ναβάλνι

Αντιδράσεις διεθνώς για τη νέα ποινή στον Ναβάλνι

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ηγεσίες χωρών της Δύσης βλέπουν «πολιτική κίνητρα» πίσω από τη νέα καταδικαστική απόφαση και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου Ρώσου.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην είδηση της επιβολής νέας ποινής πολυετούς κάθειρξης στον Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή κατηγορούμενος για απάτη, καταδικάστηκε σήμερα σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης ως «υποστηρικτής εξτρεμιστών, τρομοκρατών και ναζιστών».

Ο ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή» του. Αυτή η καταδίκη «εγείρει νέες ανησυχίες αναφορικά με την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για πολιτικές σκοπιμότητες στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, καλώντας τις ρωσικές Αρχές να σταματήσουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα του Ναβάλνι και να τον αποφυλακίσουν.

Αυτή η νέα καταδίκη «έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο αυστηρής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία», σημειώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τη σημερινή δικαστική απόφαση και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του αντιπολιτευόμενου Ρώσου του οποίου ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση.

Για «δίκη-παρωδία» και «αυθαίρετη καταδίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο…», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, από την πλευρά της, έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία». «Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από αυτούς που αντιτίθενται στον πόλεμο, στη διαφθορά και υπερασπίζονται τη δημοκρατία, ακόμη και από ένα κελί φυλακής. Δεν θα φιμώσει τις επικριτικές φωνές», τόνισε η Μπέρμποκ σε ανάρτησή της.

Το Παρίσι επίσης καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την ποινή κάθειρξης στον Ναβάλνι. «Καλούμε για άλλη μια φορά τις ρωσικές Αρχές να απελευθερώσουν τον Ναβάλνι αμέσως και άνευ όρων, καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT