Κατάσκοποι δύο ναύτες των ΗΠΑ

Συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι παρέδωσαν ευαίσθητο υλικό εθνικής ασφάλειας στην Κίνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ναύτες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συνελήφθησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με την κατηγορία ότι παρέδωσαν ευαίσθητο υλικό εθνικής ασφάλειας στην Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο κελευστής Γουένχενγκ Ζάο, 26 ετών, είδε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για συνωμοσία και δωροδοκία με αφορμή το γεγονός ότι φέρεται να δέχτηκε χρηματικό ποσό τουλάχιστον 15.000 δολαρίων με αντάλλαγμα φωτογραφίες και βίντεο τα οποία παρουσιάζουν ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Παράλληλα, ο ναύτης του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, Τζιντσάο Γουέι, η ηλικία του οποίου δεν αποκαλύφθηκε επίσημα, κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την αποστολή πληροφοριών εθνικής άμυνας στην Κίνα με αντάλλαγμα επίσης χιλιάδες δολάρια.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ματ Ολσεν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ ότι, εξαιτίας των ενεργειών των ανδρών, «ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες κατέληξαν στα χέρια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Ο Ζάο κατηγορείται ότι έστειλε στον Κινέζο συνεργάτη του σχέδια όχι μόνο για στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αλλά και διαγράμματα και σχέδια για ένα σύστημα ραντάρ σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, καθώς και λεπτομέρειες για την ασφάλεια των αμερικανικών ναυτικών εγκαταστάσεων στην κομητεία Βεντούρα και στο νησί Σαν Κλεμέντε έξω από το Λος Αντζελες, όπως δήλωσαν οι ως άνω Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Γουέι από τη μεριά του κατηγορείται ότι αποκάλυψε πληροφορίες για το «USS Essex», ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης στο οποίο υπηρέτησε, καθώς και για άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων τεχνικών εγχειριδίων που περιγράφουν τα όπλα, τη δομή ισχύος και τις λειτουργίες του «Essex».

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Γουέι και του Ζάο δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν αμέσως. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε συνέντευξη Τύπου, καταδίκασαν αυστηρά την εκστρατεία κατασκοπείας της Κίνας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή σε διεθνές επίπεδο για τις ΗΠΑ από την Κίνα», δήλωσε η ειδική πράκτορας του FBI Στέισι Μόι. Το Πεκίνο «δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να επιτεθεί στις ΗΠΑ, ακολουθώντας εμμονικά στο στρατηγικό του σχέδιο να γίνει η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο». Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι τεταμένες εδώ και μήνες μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον δύο κινεζικών «μπαλονιών» στον αμερικανικό εναέριο χώρο, τα οποία φαίνεται πως εκτελούσαν κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Τα ιπτάμενα αυτά αντικείμενα καταρρίφθηκαν τότε από την πολεμική αεροπορία, όμως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, παρά και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, τον προηγούμενο μήνα, στο Πεκίνο, η οποία χαρακτηρίστηκε «άκαρπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Κίνα πολλάκις για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις, κατηγορία που το Πεκίνο έχει απορρίψει. Η Κίνα έχει επίσης δηλώσει ότι απειλείται από κατασκόπους.

Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα, πάντως, Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουν διμερή ζητήματα, σε ένα από τα πρώτα σημάδια προόδου στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται τρία άτομα που γνωρίζουν τις διεργασίες, οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν δύο ομάδες εργασίας που θα επικεντρωθούν σε περιφερειακές εντάσεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και σε ναυτικές διενέξεις, ενώ δεν αποκλείεται να συσταθεί και μια τρίτη ομάδα σε ευρύτερους τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT