Τέσσερα συμπεράσματα για τη δίκη Τραμπ

Τέσσερα συμπεράσματα για τη δίκη Τραμπ

Οι όροι αποφυλάκισης, η στρατηγική υπεράσπισης, η διαδικασία εντός του δικαστηρίου και η προεκλογική εκστρατεία του

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπαγγελία κατηγοριών εις βάρος του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία και να ανατρέψει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Τον Ιούνιο στο Μαϊάμι αντιμετώπισε την κατηγορία κακοδιαχείρισης κυβερνητικών εγγράφων μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο καθώς και αυτήν της παρακώλυσης του έργου των εισαγγελέων. Τον Απρίλιο κλήθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν για να απαντήσει στις κατηγορίες ότι ενορχήστρωσε επιχείρηση αποσιώπησης της σχέσης του με τη σεξεργάτρια Στόρμι Ντάνιελς έναντι αδράς αμοιβής. Την Πέμπτη δήλωσε αθώος όπως και τις άλλες δύο φορές, απορρίπτοντας συνολικά πάνω από 70 κατηγορίες. Τέσσερα είναι τα νομικά και πολιτικά συμπεράσματα από την πιο πρόσφατη διαδικασία:

1. Οι όροι αποφυλάκισής του δεν θα εμποδίσουν τον Τραμπ να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επικοινωνίες του.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστηρίου. Οπως συνέβη και στην περίπτωση των απόρρητων αρχείων, η κυβέρνηση δεν ζήτησε εγγύηση ούτε επέβαλε περιορισμούς ως όρο για να αφεθεί ελεύθερος. Ο Τραμπ συμφώνησε να μη συζητήσει την υπόθεση με οποιονδήποτε γνωρίζει πως είναι μάρτυρας, παρά μόνο μέσω δικηγόρου ή με την παρουσία δικηγόρου. Συναίνεσε εξάλλου να μην παραβιάσει τον ομοσπονδιακό ή πολιτειακό νόμο και να εμφανιστεί στο δικαστήριο με βάση τις εντολές. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και οι όροι αποφυλάκισης να ανακληθούν, με αποτέλεσμα να κρατηθεί μέχρι την έναρξη της δίκης και να κατηγορηθεί για περιφρόνηση δικαστηρίου.

2. Η υπεράσπιση αναμένεται να ακολουθήσει παρελκυστική στρατηγική.

Η δικαστής πρότεινε τρεις πιθανές ημερομηνίες για την ακροαματική διαδικασία: 21, 22 και 28 Αυγούστου. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την πιο κοντινή ημερομηνία, οι συνήγοροι του Τραμπ το αντίστροφο. Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 28 Αυγούστου, πέντε μέρες μετά το πρώτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης του 2024. Ο Τραμπ δεν έχει πει αν σκοπεύει να συμμετάσχει. Η δικαστής έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προτείνει ημερομηνία και να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει. Επτά μέρες μετά από αυτό, οι συνήγοροι του Τραμπ θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση. Η δίκη συμπίπτει αναπόφευκτα με την προεκλογική εκστρατεία και ο Τραμπ θα κάνει εμφανίσεις στις δικαστικές αίθουσες στο πλαίσιο των πολλαπλών υποθέσεων εις βάρος του, ενώ άλλοι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επικεντρώνονται στα ντιμπέιτ και στις ομιλίες σε κρίσιμες πολιτείες.

Είναι η τρίτη φορά που απαγγέλλονται κατηγορίες στον Αμερικανό τέως πρόεδρο, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική υπόθεση.

3. Για μια ακόμη φορά δεν δημοσιοποιήθηκαν στιγμιότυπα από τη διαδικασία.

Ο Τραμπ εισήλθε και εξήλθε από το δικαστήριο μέσα από μια είσοδο που είναι απρόσιτη στο κοινό. Η αυτοκινητοπομπή του πέρασε μπροστά από ένα μικρό πλήθος υποστηρικτών χωρίς να σταματήσει. Δεν τραβήχτηκαν φωτογραφίες ούτε βίντεο από τα τεκταινόμενα μέσα στην αίθουσα, εκτός από σκίτσα. Οι φωτογράφοι αποκλείστηκαν από το δικαστήριο και δεν ελήφθη φωτογραφία του προσώπου του κατά τη σύλληψη (mug shot). Mόνο ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων επετράπη στο δικαστήριο ως κοινό. (Αλλοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από παρακείμενη αίθουσα, αλλά η απευθείας μετάδοση δεν ήταν ανοιχτή στο κοινό).

Η διαδικασία ήταν παρόμοια με αυτήν που έλαβε χώρα στο Μαϊάμι τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της έτερης ακροαματικής διαδικασίας για τα απόρρητα αρχεία στο Μαρ-α-Λάγκο. Μόνο σκίτσα κυκλοφόρησαν και τότε στη δημοσιότητα, ενώ μετά τη διαδικασία ο Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε σε δημοφιλές κουβανέζικο εστιατόριο.

4. Δεν είναι ακόμη σαφές τι σημαίνουν όλα αυτά για την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει της αναμέτρησης του 2024.

Η δημοτικότητα του Τραμπ στη ρεπουμπλικανική βάση έχει αποδειχθεί εξόχως ανθεκτική μετά τις δύο προηγούμενες παραπομπές του. Η πρώτη δημοσκόπηση των New York Times/Siena College στις αρχές της εβδομάδας τον εμφάνιζε να προηγείται με 37% διαφορά έναντι του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, τον επικρατέστερο ανταγωνιστή του στις προκριματικές εκλογές. Οι άλλες παραπομπές του προκάλεσαν σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης στην καμπάνια του. Την Πέμπτη, λίγες ώρες προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ο Τραμπ έγραψε με κεφαλαία γράμματα στην πλατφόρμα που ίδρυσε, το Truth Social: «Χρειάζομαι άλλο ένα κατηγορητήριο για να διασφαλίσω την εκλογή μου!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT