Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Σηκουάνας πηγή έμπνευσης και προβλημάτων

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Σηκουάνας πηγή έμπνευσης και προβλημάτων

Τα θολά νερά του «κατεβάζουν» και προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην κορυφαία αθλητική γιορτή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κατά την κελτική προέλευση του ονόματός του «ιερός ποταμός» θα αποτελέσει το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Ο Σηκουάνας, η… πλωτή οδός των Βίκινγκς, μπορεί να θεωρείται πηγή έμπνευσης για τους διοργανωτές όμως, παρά τις προσπάθειες καθαρισμού, τα θολά νερά του «κατεβάζουν» και προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην κορυφαία αθλητική γιορτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις έγιναν αιτία για να αναβληθεί ο αγώνας του παγκοσμίου κυπέλλου ανοικτού νερού επειδή η ποιότητα των υδάτων ήταν «κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα για την προστασία των κολυμβητών».

Το παγκόσμιο κύπελλο αποτελούσε ένα από τα δοκιμαστικά τεστ των Γάλλων και οι διοργανωτές, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επόμενη χρονιά. Βέβαια, του χρόνου, αναμένεται να έχει κατασκευαστεί στο Παρίσι μία γιγάντια υπόγεια δεξαμενή που θα αποθηκεύει, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, το επιπλέον νερό και, έτσι, δεν θα φτάνει στο ποτάμι χωρίς επεξεργασία. Εάν αυτό το μέτρο δεν λειτουργήσει, τότε, όπως έχουν παραδεχτεί οι διοργανωτές, θα τροποποιηθεί το πρόγραμμα της κολύμβησης.

Στον Σηκουάνα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν η κολύμβηση ανοικτού νερού και ο κολυμβητικός αγώνας του τριάθλου των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Κολυμβητικοί αγώνες στον «ιερό ποταμό» είχαν διεξαχθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900, μία διοργάνωση που έχει χαρακτηριστεί «εμποροπανήγυρη», και μαζί με αυτή του Λος Άντζελες (1908) παραλίγο να βάλουν «ταφόπλακα» στον αθλητικό θεσμό.

Στους Ολυμπιακούς του 2023, αυτό που θα προσελκύσει περισσότερο από όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι η Τελετή Έναρξης. Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε ανοικτό χώρο. Η παρέλαση των αθλητών και των αθλητριών θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια σκαφών, κατά μήκους του ποταμού. Τα πλοιάρια θα είναι εξοπλισμένα με ειδικές κάμερες ώστε οι θεατές των παραδοσιακών και των νέων ΜΜΕ να μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις αντιδράσεις των αθλητών. Η 6000 μ. υδάτινη παρέλαση θα ολοκληρωθεί μπροστά στο Τροκαντερό όπου θα κλείσει η… αυλαία της Τελετής Έναρξης.   

Προς έξωση οι Bouquinistes

Όποιος βρεθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα ενδέχεται να μη δει τα πράσινα μεταλλικά κουτιά των βιβλιοπωλών (Bouquinistes) που, από, περίπου, τον 17ο αιώνα, αποτελούν ένα είδος γοητευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και αξιοθέατου. Η αστυνομία έχει ζητήσει να αποχωρήσουν προκειμένου να μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών εκδηλώσεων που θα έχουν σχέση με το ποτάμι. Σύμφωνα με τις ενημερώσεις, στο σχέδιο δράσης που προετοιμάζουν οι γαλλικές αρχές θα συμμετέχουν σε καθημερινή βάση από 15.000 έως 45.000 αστυνομικοί.

«Το Παρίσι χωρίς τους Bouquinistes είναι σαν τη Βενετία χωρίς τις Γόνδολες», δήλωσαν οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες, οι οποίοι συγκέντρωσαν υπογραφές προκειμένου να μη φύγουν από τον χώρο. Σε περίπτωση που το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό φέρονται αποφασισμένοι να «δεθούν» πάνω στα μεταλλικά βιβλιοπωλεία τους. Οι αντιδράσεις τους προσθέτουν ακόμη έναν… πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές που θα δυσκολευτούν για να υποσχεθούν απόλυτη ασφάλεια σε μία υπαίθρια Τελετή Έναρξης, με θεατές που θα ξεπερνάνε το μισό εκατομμύριο.

Ο Σηκουάνας, από την εποχή των Βίκινγκς, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην «Πόλη του Φωτός». Έχει συνδεθεί, με μύθους, θρύλους και ιστορικές στιγμές. Στην ολυμπιακή ιστορία συνέδεσε το όνομά του με τις διοργανώσεις του 1900 και του 1924. Στους Αγώνες του 2024 θα αποτελέσει πεδίο προκλήσεων για διοργανωτές, αστυνομικές αρχές και, φυσικά, αθλητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT