Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Χακάν για τα σιτηρά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Χακάν για τα σιτηρά

Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022, επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατ. τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξαγωγές σιτηρών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε την αναβίωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο τουρκικό υπουργείο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Ουκρανία και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για τα σιτηρά είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 την Κωνσταντινούπολη από αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Από τότε έως τον Ιούλιο του 2023, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT