Στην 78η επέτειο από τη Χιροσίμα η Ιαπωνία καταδικάζει τις ρωσικές πυρηνικές απειλές

Στην 78η επέτειο από τη Χιροσίμα η Ιαπωνία καταδικάζει τις ρωσικές πυρηνικές απειλές

«Ως η μόνη χώρα που έχει βιώσει τη φρίκη του πυρηνικού ολέθρου σε πόλεμο, η Ιαπωνία θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειές της για την επίτευξη πυρηνικού αφοπλισμού».

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καταδίκασε τις ρωσικές απειλές για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα. 

«Ως η μόνη χώρα που έχει βιώσει τη φρίκη του πυρηνικού ολέθρου σε πόλεμο, η Ιαπωνία θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειές της για την επίτευξη πυρηνικού αφοπλισμού» σημείωσε ο Φούμιο Κισίντα στην εκδήλωση μνήμης. «Η διογκούμενη διάσταση στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις προσεγγίσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η πυρηνική απειλή από τη Ρωσία και άλλες ανησυχίες καθιστούν το δρόμο αυτό ακόμη πιο δύσκολο» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Στην 78η επέτειο από τη Χιροσίμα η Ιαπωνία καταδικάζει τις ρωσικές πυρηνικές απειλές-1
Άνθρωποι προσεύχονται μπροστά στη Φλόγα της Ειρήνης, στο ομώνυμο πάρκο, μια φλόγα που θα καίει άσβεστη έως ότου εξαφανιστεί κάθε πυρηνική απειλή στον πλανήτη – Φωτ.: Reuters

«Ακριβώς λόγω αυτών των συνθηκών, είναι ακόμη πιο επιτακτικό για εμάς να εντείνουμε τις προσπάθειες για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» τόνισε, διαμηνύοντας πως «ο όλεθρος που προκάλεσαν τα πυρηνικά σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ». 

«Τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου ηχούν για άλλη μια φορά» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. 

Στην 78η επέτειο από τη Χιροσίμα η Ιαπωνία καταδικάζει τις ρωσικές πυρηνικές απειλές-2
Περίπου 50.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και «χιμπακούσα», επιζώντες του βομβαρδισμού, πήραν μέρος στην τελετή αυτή μνήμης – Φωτ.: Reuters

Το πρωί της Κυριακής, στο σημείο μνήμης συνέρρευσαν άνθρωποι για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν για τα χιλιάδες θύματα. Στις 8:15, την ακριβή ώρα που η ατομική βόμβα έπεφτε στη Χιροσίμα, ήχησαν οι καμπάνες και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Περίπου 50.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και «χιμπακούσα», επιζώντες του βομβαρδισμού, πήραν μέρος στην τελετή αυτή μνήμης ενώ το θερμόμετρα έδειχνε 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το Reuters. 

Περίπου 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και 74.000 άλλοι στον ατομικό βομβαρδισμό του Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα, στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι πυρηνικές αναφορές στην επιθετική ρητορική της Μόσχας σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Δύσης, είναι διαρκείς. 

Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της χώρας του στη νέα συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων START, την τελευταία εναπομείνουσα σύμβαση για τον έλεγχο όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πούτιν υποστήριξε πως μετέφερε πυρηνικά όπλα στη σύμμαχο και γείτονα της Ρωσίας Λευκορωσία.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT