Πυρηνική σύντηξη: Επιστήμονες πέτυχαν ξανά ενεργειακό κέρδος

Πυρηνική σύντηξη: Επιστήμονες πέτυχαν ξανά ενεργειακό κέρδος

Αμερικανοί επιστήμονες για δεύτερη φορά προκάλεσαν πυρηνική σύντηξη με απελευθέρωση ενέργειας.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές του Oμοσπονδιακού Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, επανέλαβαν επιτυχώς το πείραμα πυρηνικής σύντηξης με «ενεργειακό κέρδος», όπως και πέρυσι, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

«Μετά το επίτευγμα του Δεκεμβρίου του 2022, συνεχίσαμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ένα πείραμα που διεξήχθη στις 30 Ιουλίου, είχαμε ανάφλεξη», αναφέρεται. «Όπως είναι η συνήθης πρακτική μας, σκοπεύουμε να αναφέρουμε τα αποτελέσματα αυτά σε επερχόμενα επιστημονικά συνέδρια και σε δημοσιεύσεις με κριτές».

Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι η μίμηση του τρόπου παραγωγής ενέργειας στον Ηλιο. Η πυρηνική σύντηξη θεωρείτο από το 1950 το «Ιερό Δισκοπότηρο» για την παραγωγή ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Για την πυρηνική σύντηξη με ενεργειακό κέρδος χρησιμοποιήθηκε το μεγαλύτερο λέιζερ του κόσμου. Οι υλικοτεχνικοί πόροι που απαιτούνται για την επανάληψη της αντίδρασης σε κλίμακα που θα έκανε τη σύντηξη έναν πρακτικό τρόπο παραγωγής ενέργειας είναι υπερβολικά πολλοί και υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, ώστε να ωφεληθεί από την πρόοδο η ανθρωπότητα. 

Επίσης, οι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κατασκευάσουν μηχανήματα τα οποία θα μπορούν με εύλογο οικονομικό κόστος να μετατρέπουν την ενέργεια που απελευθερώνει η σύντηξη σε ηλεκτρισμό για τον εφοδιασμό των δικτύων ηλεκτροδότησης. 

Η κατασκευή συσκευών οι οποίες θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό από σύντηξη σε διαχειρίσιμη κλίμακα απαιτεί υλικά εξαιρετικά δυσεύρετα. 

Κατά την πυρηνική σύντηξη παράγονται νετρόνια τα οποία ασκούν αφόρητες πιέσεις στους μηχανισμούς που την πυροδοτούν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους καταστρέψουν. 

Ενα ερώτημα που θέτουν ορισμένοι είναι κατά πόσο αυτή η τεχνολογική υποδομή μπορεί να κατασκευαστεί αρκετά γρήγορα ώστε να βάλει τροχοπέδη στην κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από Financial Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT