Μεσανατολικό: Νέα ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Μεσανατολικό: Νέα ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Προοπτική γενικευμένης εξέγερσης διαγράφεται στο προσεχές μέλλον – Οξυνση στις σχέσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με ένοπλο Παλαιστίνιο να σκοτώνει το Σάββατο Ισραηλινό αξιωματικό της αστυνομίας σε δρόμο του Τελ Αβίβ, προτού πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Δράστης της επίθεσης ένας 27χρονος κάτοικος χωριού έξω από την Τζενίν.

Μια ημέρα νωρίτερα, Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν 19χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Μπούρκα της Δυτικής Οχθης. Την Κυριακή, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σκοτώνοντας τρεις επιβαίνοντες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, οι τρεις Παλαιστίνιοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση.

Περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί φέτος στα Κατεχόμενα από πυρά του ισραηλινού στρατού, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι το 2023 αναμένεται να είναι το πλέον αιματηρό έτος για τους Παλαιστινίους. «Το Ισραήλ προέβη σε μια ακόμη έκνομη δολοφονία. Η κατοχή διαρκεί τώρα για 56 χρόνια και η εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται ύστερα από 75 χρόνια. Οι δολοφονίες αυτές είναι τρομοκρατικός πόλεμος κατά των αμάχων», είπε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Μουσταφά Μπαργούτι.

Την ένταση όξυνε την Κυριακή με τις δηλώσεις του ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Μπεν Γκβιρ επαίνεσε τους Ισραηλινούς εποίκους οι οποίοι δολοφόνησαν τον 19χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Μπούρκα. «Κάθε πολίτης ο οποίος προστατεύει τον εαυτό του από λιθοβολισμό θα έπρεπε να παρασημοφορείται. Κάθε Εβραίος ο οποίος αμύνεται δεν είναι ύποπτος ανθρωποκτονίας, αλλά ήρωας που θα εξασφαλίσει την αμέριστη στήριξή μου», είπε ο υπουργός. Το Σάββατο οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν δύο εποίκους, ως υπόπτους για τη δολοφονία του 19χρονου.

Τις δηλώσεις του Μπεν Γκβιρ καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής. «Οι δηλώσεις Μπεν Γκβιρ αποτελούν μία ακόμη παραδοχή ότι η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε και υποστηρίζει την τρομοκρατία των εποίκων και επιδιώκει την ταχεία αθώωση εγκληματιών και δολοφόνων, καθώς και τη διατήρηση των φυλετικών διακρίσεων εις βάρος Παλαιστινίων», ανέφερε. Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας, ένας από τους δύο δράστες της δολοφονίας του 19χρονου υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου βουλευτή του κόμματος Οτσμά Γεχουντίτ, του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Ο ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επαίνεσε τους Ισραηλινούς εποίκους οι οποίοι δολοφόνησαν 19χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Μπούρκα.

«Εθνικιστική τρομοκρατία»

Την επίθεση των εποίκων καταδίκασε και ο επικεφαλής της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «επικίνδυνη εβραϊκή εθνικιστική τρομοκρατία», για να κατηγορήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου για «σιγή, έλλειψη στήριξης στις ένοπλες δυνάμεις και υπόθαλψη των εξτρεμιστών εκείνων οι οποίοι πραγματοποιούν τις επιθέσεις αυτές».

Αυστηρή κριτική στις ενέργειες εποίκων άσκησε χθες σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Ντάνιελ Χαγκαρί. «Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των εθνικιστικών εγκλημάτων και της εθνικιστικής τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, τα περιστατικά αυτά εξωθούν πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής προς την τρομοκρατία, ακόμη κι αν διαφωνούσαν με τις μεθόδους αυτές», είπε ο ταξίαρχος Χαγκαρί. Την Κυριακή, ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα των δύο συλληφθέντων της δολοφονίας του 19χρονου Παλαιστινίου. Οι συνήγοροι των συλληφθέντων υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους απειλήθηκαν και έκαναν χρήση των όπλων τους για να προστατευθούν.

Την ίδια στιγμή, οξύνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία ελέγχει τη συνοριακή ζώνη στον νότιο Λίβανο. «Τους τελευταίους μήνες τα συνοριακά επεισόδια αυξήθηκαν σημαντικά. Πριν από έξι μήνες αρκούσε μια στρατιωτική περιπολία για την Μπλε Γραμμή (σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου). Σήμερα χρειαζόμαστε τέσσερις και βρισκόμαστε σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής. Οι πιθανότητες βίαιης σύγκρουσης έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT