Υπό την απειλή εισβολής η χούντα του Νίγηρα

Υπό την απειλή εισβολής η χούντα του Νίγηρα

Αψήφησε το τελεσίγραφο των γειτόνων της, που απειλούν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για την αποκατάσταση της ομαλότητας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο του εθνικού εναέριου χώρου αποφάσισε η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τον Νίγηρα από τις 26 Ιουλίου, αφού αψήφησε το τελεσίγραφο της Οικονομικής Κοινότητας της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) για αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, το οποίο εξέπνευσε την Κυριακή.

Η CEDEAO, που αποτελείται από 15 κράτη-μέλη, απειλεί τη χούντα του Νίγηρα με στρατιωτική επέμβαση, υπέρ της οποίας τάσσεται και το Παρίσι. Παλιά αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή, η Γαλλία προμηθεύεται το 20% του ουρανίου που καταναλώνει στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες από τον Νίγηρα, στα εδάφη του οποίου διατηρεί 1.500 στρατιώτες, στο πλαίσιο συμφωνιών συνεργασίας για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Εκπρόσωπος της χούντας δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «η απειλή της στρατιωτικής επέμβασης επωάζεται σε γειτονική χώρα», εννοώντας τη Νιγηρία, η οποία προεδρεύει της CEDEAO και αναμένεται να ηγηθεί της όποιας επέμβασης, πιθανόν με τη συνδρομή στρατευμάτων της Σενεγάλης και της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε εχθρική κίνηση θα βρει «δυναμική και άμεση απάντηση» και απηύθυνε έκκληση στη νεολαία να πρωτοστατήσει την υπεράσπιση της χώρας.

Μέχρι χθες το βράδυ, ωστόσο, δεν υπήρχαν ενδείξεις για επικείμενη στρατιωτική εισβολή στον Νίγηρα, μια μεγάλη χώρα, υπερδιπλάσια σε έκταση από τη Γαλλία, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι ηγέτες της CEDEAO θα έχουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, την ερχόμενη Πέμπτη για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Πάντως, τα σχέδια για στρατιωτική δράση συναντούν έντονες αντιδράσεις. Δύο μέλη της CEDEAO, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικοί, δήλωσαν ότι θα εκλάβουν ενδεχόμενη εισβολή στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους και χθες έστειλαν αντιπροσωπείες στη γειτονική τους χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης.

Από τις επτά χώρες με τις οποίες συνορεύει ο Νίγηρας, οι πέντε απορρίπτουν τη στρατιωτική δράση εναντίον του. Ακόμη και στη Νιγηρία, η Γερουσία εξέδωσε απόφαση η οποία τάσσεται εναντίον της εισβολής και προκρίνει την επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα. Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση και του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, κάλεσε την CEDEAO να παρατείνει το τελεσίγραφο, τονίζοντας ότι «ο μόνος δρόμος είναι ο διπλωματικός». «Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, η χούντα του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τιανί, πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, εκμεταλλεύεται την απειλή εξωτερικής επέμβασης για να συσπειρώσει γύρω της τη λαϊκή πλειοψηφία, συνδαυλίζοντας τα πατριωτικά, αντιγαλλικά και αντιδυτικά αισθήματα. Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Νίγηρα, ιδίως νέοι, κατέκλυσαν το κεντρικό στάδιο της πρωτεύουσας Νιαμέι σε συγκέντρωση υποστήριξης του νέου καθεστώτος, όπου μίλησε εκπρόσωπος της χούντας. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ρωσικές σημαίες.

Η Μόσχα δεν φαίνεται να είχε ανάμειξη στο πραξικόπημα και αρχικά καταδίκασε την ανατροπή του Μπαζούμ, όπως και οι Δυτικοί. Ωστόσο η ρωσική, μισθοφορική εταιρεία Wagner, η οποία έχει έντονη παρουσία σε άλλες αφρικανικές χώρες (Λιβύη, Μάλι, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία), προσφέρεται να ενισχύσει τη χούντα του Νίγηρα έναντι των εισβολέων, προσδοκώντας ευνοϊκές συμβάσεις για την εκμετάλλευση ορυχείων, σαν και αυτές που έχει εξασφαλίσει αλλού. Το καθεστώς του Τιανί έχει ήδη ακυρώσει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, κάτι που θέτει επί τάπητος το ενδεχόμενο εξοστρακισμού των γαλλικών στρατευμάτων από την τελευταία προωθημένη βάση τους στο Σαχέλ, ύστερα από την αναγκαστική αποχώρησή τους από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT